Хасан Рохани обвини Израел за убийството на видния ирански ядрен физик

Хасан Рохани обвини Израел за убийството на видния ирански ядрен физик Иранският президент Хасан Рохани обвини днес Израел за убийството вчера на видния ирански учен Мохсен Фахризаде, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.
Фахризаде почина в болница, след като убийци го застреляха в колата му край Техеран. Ученият отдавна е подозиран на Запад, че е мозъкът зад тайната иранската програма за създаване на ядрена бомба.
Според изявлението на Рохани, цитирано по телевизията, това "кърваво престъпление" е дело на "наемническия узурпаторски ционистки режим", както иранските управляващи кръгове наричат Израел.
"Убийството на мъченика Фахризаде показва отчаянието на нашите врагове и дълбочината на тяхната омраза. Неговото мъченичество няма да забави нашите постижения", подчерта президентът.
Смъртта на иранския учен може да провокира конфронтация между Иран и неговите неприятели в последните седмици от президентството на Доналд Тръмп в САЩ, както и да усложни усилията на новоизбрания президент Джо Байдън да се върне към политиката на размразяване с Иран, започната при президентството на Барак Обама, отбелязва Ройтерс.
28.11.2020, 12:10 часа
315 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha