Иран заплашва с отмъщение за убийството на своя ядрен учен Мохсен Фахризаде

Иран заплашва с отмъщение за убийството на своя ядрен учен Мохсен Фахризаде Техеран заплаши с отмъщение за убийството на своя ядрен учен Мохсен Фахризаде, който беше ликвидиран в петък, съобщава Би Би Си.
Хосейн Дехган, военният съветник на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, обеща да „удари“ извършителите на атаката като „гръмотевица“.
Според доклад на МААЕ Фахризаде беше „основна фигура в подозираната иранска дейност за разработване на технологии и умения, необходими за атомни бомби“.
Иран подозира, че зад убийството на учения стои Израел.
Иранският външен министър Мохамад Джаваф Зариф призова международната общност „да заклейми този акт на държавен тероризъм“.
Постоянният представителна Иран в ООН Маджид Тахт-Раванчи изпрати писмо до генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш и Съвета за сигурност във връзка с вчерашното убийство на учения Мохсен Фахризаде, ръководил изследователски център към иранското министерство на отбраната, предаде ТАСС.
В писмото Тахт-Раванчи заявява, че Техеран ще вземе всички необходими мерки за защита на интересите си в създалата се ситуация.
Джон Бренън, бивш директор на американската разузнавателна агенция ЦРУ, нарече убийството на Фахризаде "престъпно и изключително опасно действие", съобщи „Франс прес“.
28.11.2020, 13:37 часа
440 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha