Борис Джонсън e готов да се оттегли от преговорите за Брекзит

Борис Джонсън e готов да се оттегли от преговорите за Брекзит Британският министър-председател Борис Джонсън е готов да се оттегли от преговорите за Брекзит, освен ако Европейският съюз не се съгласи да отстъпи от исканията му, твърди британското издание "Сън".
"Днес той ще каже на ЕС, че няма намерение да промени позицията си, след като той се зарича да бъде твърдо против изисквания за Брекзит от страна на Франция на финалната права на преговорите", пише вестникът и допълва: "Но Даунинг стрийт 10 (седалището на британското правителство) заяви, че премиерът ще призове за време, ако ЕС откаже да отстъпи от своите "скандални" искания."
Междувременно дипломат от ЕС коментира пред "Ройтерс", че преговарящите от Великобритания и Европейския съюз все още не са преодолели разминаванията по трите основни въпроса, които пречат на търговско споразумение след Брекзит, като преговорите все още могат да тръгнат в двете посоки.
"Въпреки интензивните преговори до късно снощи, разминаванията относно търговията, управлението и риболова все още не са преодолени. Резултатът все още е несигурен, все още може да се тръгне и в двете посоки", отбеляза ЕС дипломатът.
Той е говорил след запознаване с положението на посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел от главния преговарящ за Брекзит на Общността Мишел Барние.
"Преговорите между ЕС и Обединеното кралство влязоха в крайната фаза, времето изтича бързо", допълни дипломатът.
"ЕС е готов да направи да направи допълнителна крачка за договорянето на справедливо, устойчиво и балансирано споразумение за гражданите в ЕС и Великобритания. Обединеното кралство трябва да избира между такъв положителен резултат или резултат без споразунение", изтъкна още той.
От своя страна високопоставен представител на ЕС е казал, че все още е невъзможно да се каже дали ще има търговско споразумение между Европейския съюз и Великобритания преди крайния срок 31 декември.
Преходният период на Великобритания след излизането ѝ от Европейския съюз приключва на 31 декември и ако не договори търговско споразумение с ЕС, тогава ще има мита и квоти за търговията между Великобритания и ЕС, което ще навреди на икономиките и на двете.
"Големи пречки остават по трите ключови въпроса", каза представителят, визирайки рибарството, държавната помощ и бъдещото разрешаване на спорове. "Невъзможно е да се каже дали ще има споразумение", посочил той.
Представителят на ЕС е коментирал още, че гласуването на Великобритания в Камарата на общините по законопроекта за вътрешния пазар и финансовия законопроект, които могат да подкопаят съществуващия договор за оттеглянето на Великобритания от ЕС, може да навреди на преговорите.
"Законопроектът за вътрешния пазар и финансовият законопроект в Общото събрание най-малкото няма да помогнат за преговорите", каза служителят.
07.12.2020, 13:27 часа
704 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha