Футболната есен на Северозапад: най-оспорваният полусезон от началото на века

Футболната есен на Северозапад: най-оспорваният полусезон от началото на века Есенният полусезон на Северозападна Трета лига вече е история. Какво се случи в периода 9 август – 6 декември по терените в региона? Основното сред положителните неща е, че току-що завършилият първи дял на настоящия шампионат беше най-оспорваният в групата от началото на века. Осем отбора участваха в битката за класиране в призовата тройка.
По различни причини други три тима малко изостанаха, но също демонстрираха, че могат да пречупят, финиширалите пред тях. Макар и с по-малки възможности, останалите състави също показаха зъби в опрeделени моменти. Все факти довеждащи до извода, че силите на съперниците са изравнени. Всеки може да победи всеки.
Евентуално подценяване на противника почти винаги се оказваше пагубно за проявилия високомерие. Всичко това създава предпоставки за непредсказуем втори дял на първенството. Светъл лъч е и работата на треньори, в чийто отбори се забелязва спортно-техническо развитие – Благой Кръстанов (Левски Лом), Красимир Бислимов (Спартак Плевен), Любомир Иванов (Партизан Червен бряг), Борислав Борисов (Академик Свищов), Любен Любенов (Ботев II Враца), Николай Боянов (Вихър Славяново), Марин Стефанов (Етър II Велико Търново), Николай Нинов
(Локомотив Мездра), Ивайло Петков (Пещера Галата), Анатоли Тонов (Първа атомна Козлодуй), братята Петър (Янтра Полски Тръмбеш) и Мартин (Локомотив Дряново) Кръстеви.
И като, че ли с това хубавото се изчерпва. Негативите през току-що завършилия есенен полусезон са до болка познати от предишните кампании. За пореден път се забеляза спортно-техническо снижаване. Все повече намаляват кадрите. Селекцията в отборите е предимно от състезатели, приключващи с професионалния футбол. Други фрапиращи проблеми – оскъдни финансови средства, лоша материална база, слаба организация. Повиши се и негодуванието от съдийството. Почти след всеки кръг претенциите достигаха връхна точка.

Левски (Лом) заслужено е на върха
Левски (Лом), Севлиево (Севлиево), Ботев II (Враца), Янтра (Полски Тръмбеш), Партизан (Червен бряг), Спартак (Плевен) и Вихър (Славяново) в определени моменти бяха на или близо до върха. Важно е уточнението, че спечелването на първото място от въпросните тимове не означава задължително изкачване в професионалния футбол. На този етап само от Лом са афиширали, че искат да продължат във Втора лига. Със сигурност обаче битката ще е изключително оспорвана, непредсказуема и ще продължи до финала. Доказват го резултатите от есента и предстоящите пролетни двубои между тях. С оглед случилото през последните 4 месеца, Левски (Лом) е заслужено на върха в класирането. Там го изстреляха няколко фактора – организация, правилен подбор, експедитивност, работа, качество и не на последно място финансова стабилност.
Мъжкият отбор е възстановен през тази година с помощта на кмета на Лом д-р Георги Гаврилов. Неговият баща Гаврил Гаврилов стана президент на клуба. Той посочи Благой Кръстанов за старши треньор. Наставникът е роден на 21 март 1950 г. Възпитаник е на ДЮШ на Локомотив (София). Като футболист е обличал екипите на Левски, Спартак (Плевен), чийто капитан е 7 години, и Осъм (Ловеч). Изиграл е около 450 мача и е вкарал около 80 гола. 15 пъти е защитавал националната чест като футболист от младежкия тим на България. Като треньор е водил плевенските Спартак и Белите орли, Дунав, Вихрен (Сандански), Академик (Свищов), Бдин (Видин) и др. С идването му основите в Лом са положени. Последва светкавична селекция, есенцията на която са професионалистите Мариян Огнянов, Рангел Абушев, Кристиян Григоров и капитанът Николай Христов.
Класирането показва, че свършеното е на ниво – Левски не допусна загуба, с най-стабилната отбрана и сред най-резултатните тимове. Край изброените по-горе лидери на състава, много добро впечатление с изявите си направиха младите Васил Сапунджиев, Цветин Неделчев, Николай Николов, Гален Ненов и Йордан Георгиев.
Щеше да е изненада, ако Севлиево не беше в челото. Финансовата сигурност и селекция от опитни футболисти задържаха тима продължително време на първото място в таблицата. Любен Любенов отлично познава ситуацията в аматьорския "Северозападен елит". Изгради втория състав на Ботев (Враца), залагайки на ядро от опитни играчи към които интегрира таланти от школата на клуба и третото място е напълно логично класиране.
Ако Левски (Лом) е закономерно есенен шампион, то друг новак Янтра (Полски Тръмбеш) е приятната изненада на първия дял от настоящото първенство. И в този клуб екипната работа беше на висота. Кметът Георги Чакъров, президентът на клуба Любомир Ламбев и спонсорът Светослав Тотев осигуриха нужните организация и спокойствие. Другото трябваше да свърши Петър Кръстев. И треньорът го направи по възможно най-добрия начин. Ядрото на сегашния състав – 12 футболисти беше изградено още миналия сезон, когато Янтра се състезаваше в търновската областна група.
"Като на всеки новак, първоначалната ни цел беше утвърждаване в групата. Направихме стабилна лятна подготовка. Изиграхме достатъчно контролни срещи, в които постигнахме 6 победи. Проблем беше, че десетина дни преди началото на сезона нямаше яснота дали ще ни допуснат до участие в Трета лига. Именно в приятелските мачове усетих, че младите ни играчи имат голям потенциал. И петима от тях не само дебютираха в Трета лига, но и направиха силни игри. Опитните ни състезатели дърпат отбора напред, но и младите помогнаха много. Силното ни представяне се дължи и на страхотния колектив. Също така и на всекидневният тренировъчен процес, който водим. Момчетата работят, но всяка вечер провеждаме тренировки на електрическо осветление. Изключително съм благодарен на капитана ни Тихомир Антонов, когото бих нарекъл човекът-клуб, защото движи административната и спортно-техническа част в Янтра. Благодаря и на всички опитни футболисти, начело с неостаряващия Стефан Трайков", коментира Петър Кръстев.
Напълно според очакванията Партизан (Червен бряг) е сред водещите отбори. Играещият треньор Любомир Иванов отново сформира състав, който може да бие всеки съперник, навсякъде. Адмирации за смелостта му да извършва ротации в състава, без значение съперника и важността на двубоя, предоставяйки равен шанс за изява на съотборниците си.
След меко казано разочароващия сезон във Втора лига, Спартак (Плевен) нямаше пълна яснота какво ще преследва в аматьорския елит. Красимир Бислимов и Петър Ванков екстремно сглобиха някакъв състав, който влезе в движение в шампионата. Онова 10:0 на старта срещу тоталния аутсайдер Бдин (Видин) едва ли е впечатлило някого. Последвалите две поражения за
плевенчани показаха, че експресните действия са доста рисковани. С привличането на някои попълнения и постепенното стиковане в състава, Спартак тръгна нагоре, като в определени моменти докосваше върха. Не се изкачи на него заради слабата си мотивация в мачовете срещу съперници от долната половина на таблицата: Етър II (2:3), Трявна (1:2), едноименния тим на град Левски (1:2).
Вихър (Славяново) беше в призовата тройка почти през целия полусезон. Едва накрая изпадна от нея. Причината – многобройните здравословни проблеми в състава. Налагаше се в някои срещи дори администаторът да се изявява на терена.

Коварните
За Павликени (Павликени), Локомотив (Дряново), Локомотив (Мездра) и Левски (Левски) настоящото първенство е забавление. Отборите, които могат да победят всеки съперник без значение вкъщи или като му гостуват. В Павликени опитният треньор Димитър Тодоров залага на състава от миналия сезон. Обиграната селекция е сред най-неудобните противници за останалите тимове, без значение на кой терен ще се изправят срещу нея. Само 4 отбора са вкарали по-малко голове, но пък с изключение на ломската няма по-стабилна отбрана от павликенската.
Локо (Дряново) стартира силно и беше много близо до призьорите. Необясними сривове в някои мачове го свалиха надолу. Селекцията на Мартин Кръстев е трета по резултатност в групата, но защитата й е допуснала по-малко голове само от аутсайдера Бдин и от 16-ия в класирането Пещера. Когато Николай Нинов разполага с всички налични футболисти, Локо (Мездра) е опасен за всеки противник. Именно кадровите проблеми задържаха продължително време "железничарите" по-близо до дъното, отколкото до върха. Едноименният тим на град Левски разполага с играчи, които би трябвало да му осигурят място сред първите осем в таблицата.

Застрашените
Дреновец (Дреновец), Първа атомна (Козлодуй), Академик (Свищов), Етър II и Пещера (Галата). По-добрият им точков актив от този на последните два тима в класирането не дава повод за спокойствие. След силния минал сезон, Дреновец изживя трудна есен. Проблемите дойдоха, заради лоша самодисциплина у футболистите, в резултат на нередовен тренировъчен процес. Светлият лъч в тима се казва Георги Стоянов. 20-годишният нападател, известен с прозвището Испанеца, е сред най-добрите футболисти в групата. Реализира 9 гола и за още толкова асистира. Похвално е старанието му не само в мачовете, но и в тренировъчния процес, като почти след всяко отборно занимание остава да работи допълнително индивидуално.
Основната цел пред втория отбор на Етър е обиграване и развитие на голобрадите таланти от школата. Преходът към мъжкия футбол винаги е труден, съпътстван от амплитуди в представянето и за това класирането на младите „боляри“ е логично. Непостоянството беше характерно за Първа атомна и Академик. Споменатите имат потенцил да са по-напред в таблицата. Дори само за участието си отбора от ловешкото село Галата заслужава адмирации. Пещера е съставен само от местни футболисти, които не получават и стотинка възнаграждения. Ентусиазмът е най-големият им коз на терена. Пандемията COVID-19 им отне най-ценната подкрепа – феновете, които следват тима на всеки стадион.

Закъсалите
От показаното през полусезона стана ясно, че участието в шампионата е непосилно бреме за Трявна (Трявна) и Бдин (Видин). Първият не успя да направи дори сносна селекция и страданията се очакваха. Случващото се с футбола във Видин е пълна трагедия. В крайдунавския град всичко, което се прави за този спорт е против правилното му развитие. Никой не помага. Няма заинтересованост и от видинчани. Трудно би станало по-тежко, но и евентуален възход е просто гола фантазия.

Северозападна Трета лига – класиране – есен 2020
1. Левски (Лом) 12 5 0 37:5 41
2. Севлиево (Севлиево) 10 4 3 34:14 34
3. Ботев II (Враца) 10 3 3 35:14 33
4. Янтра (Полски Тръмбеш) 10 3 4 29:17 33
5. Партизан (Червен бряг) 10 2 5 29:20 32
6. Спартак (Плевен) 10 1 6 39:18 31
7. Вихър (Славяново) 9 3 4 30:14 30
8. Павликени (Павликени) 8 4 5 21:13 28
9. Локомотив (Дряново) 8 0 9 36:40 24
10. Локомотив (Мездра) 7 2 8 24:21 23
11. Левски (Левски) 5 5 7 21:21 20
12. Дреновец (Дреновец) 5 4 8 27:37 19
13. Първа атомна (Козлодуй) 5 3 9 22:26 18
14. Етър II (Велико Търново) 5 3 9 19:29 18
15. Академик (Свищов) 6 0 11 20:31 18
16. Пещера (Галата) 4 3 10 29:45 15
17. Трявна (Трявна) 2 2 13 11:41 8
18. Бдин (Видин) 2 1 14 12:69 7

- Вихър (Славяново) и Ботев II (Враца) са изиграли мач по-малко.

Анализ на "Спортал"
08.12.2020, 16:32 часа
2169 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha