Джо Байдън официално е новият президент на САЩ

Джо Байдън официално е новият президент на САЩ Избраният президент на САЩ Джо Байдън вече е получил достатъчно електорални гласове, за да осигури президентството, което е важен етап, който той постигна, след като избирателите от Калифорния му присъдиха всичките 55 гласа на щатските избори на тяхната среща в понеделник в Сакраменто, съобщава Си Ен Ен.
Си Ен Ен прогнозира преди пет седмици, че Байдън ще спечели Белия дом, но победата му беше официализирана в понеделник, след като президентските избиратели се събраха в щатските институции в цялата страна като част от конституционния процес за официално избиране на президент.
Това развитие е съкрушителен удар по спорните и безпрецедентни опити на президента Доналд Тръмп да блокира победата от Избирателната колегия на Байдън, като заведе импровизирани дела и притисне законодателите в оспорваните щати да отнемат милиони законни гласове.
В Калифорния Байдън спечели повече от 63% от гласовете в целия щат, докато Тръмп спечели около 34%.
Демократите печелят електоралните гласове във Калифорния във всеки цикъл от 1992 г. Държавата гласува републикански на предишните шест президентски избори.
Срещата на избирателите е следващата важна стъпка в процеса на Изборната колегия за утвърждаване на резултатите от общите избори. По закон избирателите трябва да гласуват за президент и вицепрезидент в първия понеделник след втората сряда на декември, която тази година е 14 декември. Необходими са 270 електорални гласа от 538, които са на разположение, за да станете президент.
След приключване бюлетините ще бъдат изпратени до Вашингтон, където ще бъдат преброени от Конгреса на 6 януари. Когато това се случи, Байдън ще встъпи в длъжност като 46-и президент на САЩ на 20 януари по обяд.
Гласуването в избирателната колегия е процедурна стъпка, която обикновено остава незабелязана. Тази година обаче тя придоби огромно значение, тъй като президентът Тръмп продължава да атакува изборните резултати.
Байдън ще поиска от страната да "обърне страницата" след гласуването в Избирателната колегия.
Избраният президент Джо Байдън ще увери, че е време да „обърнете страницата, да се обедините, да излекувате" в речта си, която ще изнесе този понеделник вечерта, след като Избирателната колегия обяви победата си над президента Доналд Тръмп, според откъси от коментари, подготвени от преходния екип на Байдън.
„В тази битка за душата на Америка демокрацията надделя", ще каже Байдън, според откъсите. «Ние, хората, гласуваме. Вярата се пазеше в нашите институции. Целостта на нашия избор остава непокътната. Така че сега е моментът да обърнете страницата. Присъедини се към нас. Лекува".
Очаква се Байдън да говори в 19.30 /местно време/ часа в Маями този понеделник от родния си град Уилмингтън, Делауеър.
Избраният президент възнамерява да изложи работата, която ще бъде от първостепенно значение през първите дни на управлението му. Това е битката срещу пандемията на коронавируса, включително разпространението на ваксини и забавянето на разпространението му, когато тези ваксини станат достъпни. Също така възстановяването на икономика, засегната от пандемията.
15.12.2020, 10:49 часа
676 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha