Ето кои бизнеси могат да получат помощ до 20% от оборота

Ето кои бизнеси могат да получат помощ до 20% от оборота Нова помощ от 156 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, ще помага на микро-, малки и средни предприятия, които са засегнати от временните противоепидемични мерки в страната и са били принудени да преустановят или ограничат дейността си, съобщава "Труд".
Например магазини и заведения в молове, кафета и ресторанти, нощни клубове, частни детски градини и центрове, затворили принудително в периода от ноември месец тази година. Те трябва да са с до 250 служители и регистрирани преди 1 октомври 2020 г.
Помощта ще се изплаща за периода на база двете заповеди на министъра на здравеопазването, едната е в периода 14-30 ноември, а обхватът на втората заповед е 27 ноември - 21 декември. Възможно е фирмата да попада в периода и на двете заповеди - от 14 ноември до 21 декември.
С 10% ще бъдат подпомогнати затворените магазини в търговските молове и самите молове, които се водят средни предприятия. Останалите, например ресторанти и заведения, са в обхвата на 20% от оборота.
Изключение има за бизнеси, които участват в програмата за развитие на селските райони, рибарство и аквакултури, фирми от финансовия сектор, предприятия, които се занимават с хазартни игри или произвеждат и търгуват с тютюн.
Помощта е в размер до 150 хил лв. на предприятие, а допустими ще са разходите за вода, ток, наем, закупуване на суровини, но не и за заплати или закупуване на стока, която после да препродадат.
Всяка фирма може да кандидатства с един проект, но за всичките нейни обекти. Плащания обаче ще има чак след нотификация на ЕК.
Помощта ще се изчислява на база процент от оборота, който е отчетен през периода на преустановена дейност, а за регистрираните през 2020 г., базата ще е оборотът за октомври тази година.
Документи могат да се подават изцяло по електронен път, на портала за електронни услуги на НАП, а за целта ще ви трябва само електронен подпис. Заявления ще могат да се подават от 21-ви декември, а срокът за това е 14 дни от тази дата. Данъчните ще правят автоматизирани проверки, а при необходимост ще се проверява и след изплащането на средствата.
Компании, които в момента се възползват от други мерки за подпомагане, включително 60/40 и 80/20, могат да кандидатстват по тази програма, но не могат да покриват разходи за заплати.
Данъчните уточниха, че фирмите следва да посочат размера на оборота си без включено ДДС в него, а за цялата сума ще са нужни – кешовия оборот и банковите транзакции, като съвкупността от двете компоненти ще представлява сбора на оборота на компанията, върху който ще се начислят съответно 10 или 20%.

 
18.12.2020, 09:35 часа
1232 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha