Великобритания може да напусне ЕС без споразумение

Великобритания може да напусне ЕС без споразумение

Великобритания ще напусне ЕС без споразумение, ако Еврокомисията не промени позицията си, заяви източник от британското правителство, цитиран от Ройтерс.
"Ние сме длъжни да сключим евентуално споразумение правилно и при условия, които уважават това, за което гласува британския народ", подчертава източникът. ЕС обаче "продължава да отправя искания, които са несъвместими с нашата независимост", добавя той.
По-малко от две седмици преди Великобритания да напусне окончателно ЕС, след девет месеца на преговори, двете страни се подканват взаимно да отстъпят, за да се постигне споразумение, което да предпази търговията със стоки от налагане на мита и квоти. Преговорите са в задънена улица предимно поради два проблема - правото на риболов в британски води и създаването на условия за равностойна конкуренция на двете страни, предава БТА.
Не остава много време. Евентуално споразумение трябва да бъде одобрено от парламентите на двете страни. Предвид, че преговорите са на заключителния си етап, развръзката вероятно ще настъпи преди Коледа, отбелязва Ройтерс.
"Не можем да приемем споразумение, което не ни позволява контрол над собствените ни закони или води. Продължаваме да опитваме всички възможни пътища към постигане на споразумение, но без значителна промяна на позицията на Комисията, на 31 декември ще напуснем при правилата на СТО (Световната търговска организация)".
Британският премиер Борис Джонсън беше лицето на кампанията за напускане на ЕС преди референдума през 2016 г. и отдавна заяви, че не може да приеме споразумение, което не зачита суверенитета на неговата страна. Но ЕС е също толкова твърдо решен да защити своя единен пазар и иска да попречи на Лондон да получи това, което смята за "най-доброто от двата свята" - преференциален достъп до европейския пазар и предимството сам да определя правилата си, отбелязва Ройтерс.
Много предприятия се опасяват, че липсата на споразумение ще разтърси финансовите пазари, ще навреди на европейски икономики и на веригите за доставка. Британската страна изразява песимизъм, като заявява, че Брекзит без споразумение е най-вероятен. Дипломати от ЕС отхвърлят това като "театър" или преговорна тактика и повтарят, че споразумението е възможно, макар и трудно.

20.12.2020, 12:39 часа
584 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha