Имаме сделка! Братя Домусчиеви прибират 300 млн. евро за „Нова телевизия”, с чистата печалба от €120 милиона

Имаме сделка! Братя Домусчиеви прибират 300 млн. евро за „Нова телевизия”, с чистата печалба от €120 милиона Сделката за "Нова телевизия" е пред финал, след като купувачът и продавачът са подписали SPA (Share Purchase Agreement), научи "Капитал" от свои източници.
Компанията на братя Домусчиеви "Адванс медиа груп" и United Group са се договорили и за окончателната цена, която надхвърля 300 млн. eвро. Преди малко повече от година и половина Домусчиеви влязоха в "Нова" за 185 млн. eвро. Впоследствие новината беше потвърдена и в съобщение от United Group.
"Ние сме изключително удовлетворени от постигнатото споразумение. Купуваме успешна компания от двама уважавани предприемачи, която има голям потенциал за растеж като част от United Group. Покупката е в унисон с цялостната стратегия на United Group да се развива едновременно като телекомуникационен и медиен оператор на всички пазари, където присъстваме. "Нова Броудкастинг Груп" допълва съществуващите медийни канали на групата и съм убедена, че ще постигнем много добра синергия между всички тях, което ще ни даде още по-голяма възможност да инвестираме в локално съдържание и да достигнем бързо и качествено до аудиторията", обяви в съобщението главният изпълнителен директор на United Group Виктория Боклаг.
Според информацията на "Капитал" сегашната цена покрива и редица условия като бъдещи финансови резултати. В нея са включени и кешовите резерви на "Нова броудкастинг груп", както и строящата се нова сграда на телевизията, върху която преди време беше наложено обезпечение заради дело на Агенция за приватизация срещу друга компания на Домусчиеви - "Кей Джи маритайм шипинг".
United Group e бил единственият кандидат за "Нова тв", а това е втората голяма сделка на телекомуникационната и медийна група тук след придобиването на БТК преди месеци. Единственото препятствие пред окончателното приключване на сделката е одобрението от КЗК, но досега регулаторът е показал, че действа светкавично в сделки с участието на Кирил Домусчиев и Делян Пеевски.
Името на депутата от ДПС е замесено индиректно в сегашната сделка, след като преди време в портфолиото на НБГ влязоха и "Канал 3", музикалните телевизии The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, "Радио Веселина", Magic FM и "Радио Витоша" - всички те свързани през годините с Пеевски. Отделно от това преди седмица United Group поискаха от КЗК одобрение да купят всички вестници, които са собственост на депутата от ДПС. За тези сделки няма, поне видимо, никакви бизнес основания. "Канал 3" не добавя никаква ценна аудитория към тази на групата около "Нова", а вестниците от всякаква гледна точка - включително имиджова, са сериозен пасив.
24.12.2020, 20:04 часа
1854 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha