Заради COVID-19: Испания регистрира най-ниския брой на туристи от половин век

Заради COVID-19: Испания регистрира най-ниския брой на туристи от половин век Броят на чуждестранните туристи, посетили Испания през текущата година, се очаква да бъде най-ниския от половин век поради последствията от пандемията от коронавируса. Това съобщи „Ел Паис“.
До края на 2020 г. се очаква Испания да бъде посетена от по-малко от 20 милиона туристи, в сравнение с 83 милиона посетители от чужбина година по-рано. Общите разходи на чужденците тази година няма да надхвърлят 20 млрд. евро, докато през 2019 г. тази цифра достига 92 млрд. евро.
Никога през последния половин век броят на чужденците, посещаващи страната, не е спадал до такова ниво. През 1969 г. Испания е посетена от почти 21.7 млн. туристи, през 1968 г. – от 19.2 млн. Ако миналата година туристическият сектор представляваше около 12% от БВП на страната, то през 2020 г. той ще бъде малко над 4%.
В началото на декември Националният статистически институт на кралството информира, че броят на чужденците, посетили Испания от януари до октомври тази година, възлиза на 17.9 милиона, което е със 76.1% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Туристическите разходи в Испания през първите десет месеца на тази година възлизат на 18.5 милиарда евро, което е със 77.3% по-малко от 2019 г.
От началото на разпространението на инфекцията в кралството са открити над 1.85 милиона случая на инфекция, а почти 50 000 пациенти са починали. В средата на март в страната беше въведен режим на извънредно положение. Тази мярка позволи на властите да ограничат движението на жителите в цялата страна. Кафенета, барове, образователни институции, спортни зали, хотели, развлекателни заведения бяха затворени. Режимът приключи на 21 юни, като по същото време Испания реши да отвори отново своите граници със страните от Шенген. Изключение беше направено за Португалия, с която кралството отвори границата си на 1 юли.
В края на октомври испанското правителство отново въведе режим на извънредно положение в страната, който беше удължен до май следващата година.
28.12.2020, 12:10 часа
395 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha