Задържаха 17 души при студентски протест в Истанбул /снимки/

Задържаха 17 души при студентски протест в Истанбул /снимки/

Турското министерство на вътрешните работи съобщи, че 17 души са задържани при студентска демонстрация вчера, но мнозинството от тях не са студенти, предаде Анадолската агенция.
По думите на говорителя на министерството Исмаил Чатаклъ 15 от задържаните не са студенти, а част от тях са свързани с Марксистко-ленинската комунистическа партия, посочва БТА.
Няколкостотин студенти от престижния Босфорски университет в Истанбул демонстрираха вчера срещу назначаването на ректор, близък до партията на президента Реджеп Тайип Ердоган, виждайки в това опит за контрол от страна на властта.
Петдесетгодишният Мелих Булу бе избран в петък от Ердоган за ректор на Босфорския университет. Назначаването на Булу - лице извън университета, което през 2015 г. бе кандидат за депутат от Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ на Ердоган, предизвика възмущение.
Освен връзките на Булу с ПСР, назначването му с указ на президента предизвика гнева на студенти и преподаватели.
По-рано ректорът на Босфорския университет бе избиран, но Ердоган си присвои правото да назначава ректорите след опита за преврат през 2016 г., последван от налагане на строг контрол върху всички институции.
Марксистко-ленинистката комунистическа партия /МЛКП/ е крайнолява групировка, смятана за терористична организация в Турция.

05.01.2021, 12:09 часа
710 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha