Празник е! Прекрасни имена черпят днес, ето какви са традициите

Празник е! Прекрасни имена черпят днес, ето какви са традициите На 14 януари хора от няколко етноса празнуват. Православните християни почитат на този ден паметта на Света Нина, а роми, руснаци и сърби днес посрещат Нова година.
На Василица по стар обичай се коли гъска, която се пече, пълнена с ориз, за да е пълна годината. Когато се поднесе на масата, на крилцата ѝ се слагат две свещи. В някои краища на страната рано сутринта гледат какъв човек пръв ще влезе в дома и по това гадаят каква ще е годината – добра или лоша.
Третият ден - Патерицата, ромите посвещават на взаимни гостувания у близки и приятели, които са съпроводени от пищни трапези и голяма веселба.
Руснаците и сърбите също на този ден посрещат Нова година, което е исторически феномен. Празнуването на Нова година на 14 януари е утвърдено с указ от Петър I през 1700 г, който нарежда празника да се посреща по Юлианския календар.
В православното християнство този ден се нарича Отдание на Богоявление и се почита паметта на Света равноапостолна Нина.
Днес имен ден имат всички с името Нина, Нино, Адам, Калчо.
Ако Нина е съкратено от Николина, може би празнувате на Никулден. Но ако е само Нина, днес е денят на вашата светица-покровителка. Името е с древен вавилонски произход – Нин се е наричала богинята на плодородието. Среща се и в индианските племена и означава „огън“, „пламък“.
Макар че се счита за руско, това лично женско име се радва на международна популярност – често се среща в Русия, България, славянските и германските народи. В Италия Нина е галено име, съкратено от Джованина, както и на всички други дълги имена, завършващи на „нина“.
14.01.2021, 09:09 часа
1826 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha