Опасен бразилски щам на коронавируса достигна Великобритания

Опасен бразилски щам на коронавируса достигна Великобритания В Обединеното кралство е установена инфекция с един от двата "бразилски" щама на коронавируса, каза британският вирусолог Уенди Барклай.
Преди това британското министерство на транспорта реши да забрани пътниците от Аржентина, Бразилия, Венецуела и Португалия от петък поради ситуацията с COVID-19.
Британският премиер Борис Джонсън заяви ден по-рано, че правителството на страната е загрижено от новия щам на коронавирус, възникнал в Бразилия, проучва мерки за борба с него.
„Има два различни вида бразилски щамове и един от тях е докладван в Обединеното кралство“, каза професор Баркли, ръководител на експертния екип на G2P-UK, създаден за изследване на нови мутации на вируса, по време на брифинга, цитиран от Sky News.
Вирусологът добави, че този вариант на вируса вероятно се е появил „не толкова отдавна“. Тя обаче не каза дали това е версията на "бразилския" вирус, която предизвиква безпокойство, съобщава каналът. По-рано шефът на министерството на транспорта Грант Шапс заяви пред британските медии, че "не знае" за идентифицирането на "бразилския" щам в страната.
Новият щам на коронавирус е идентифициран през декември в бразилския щат Рио де Жанейро. Според вирусолозите това е мутация на вида B.1.1.28, вече широко разпространен в Бразилия.
15.01.2021, 15:09 часа
562 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha