Учените откриха нови антитела срещу COVID-19

Учените откриха нови антитела срещу COVID-19 Международен екип от учени идентифицира и финализира нови фрагменти на антитела към SARS-CoV-2, пишат MedicalXpress и EurekAlert, цитирани от Риа Новости. 
"Нанотелата", както е отбелязано в проучването, са по-малки от класическите антитела, поради което те по-добре проникват в тъканта и могат да бъдат произведени в големи количества.
Авторите на статията успяват да комбинират нанотела в потенциално ефективни молекули, които едновременно атакуват различни части на вируса.
Според д-р Флориан Шмид имунната система произвежда почти безкраен брой различни антитела, но малко от тях могат да победят коронавируса.
Както обясни ученият, първоначално повърхностният протеин SARS-CoV-2 се инжектира с антитела от алпака и лама, а имунната система възпроизвежда антитела към него.
В допълнение към сложните антитела, алпаките и ламите също възпроизвеждат по-опростени версии на тези съединения, които могат да служат като основа за нанотела.
Няколко седмици по-късно изследователите вземат кръвни проби от животните, от които вадят генетична информация за произведените антитела и идентифицират онези елементи, които разпознават протеина на коронавируса.
„Общо получихме десетки антитела, които бяха анализирани допълнително“, каза д-р Пол-Алберт Кьониг, водещ автор на изследването и ръководител на отдела за нанотела в Медицинския факултет на Университета в Бон.
Клониращият протеин е от съществено значение за инфекцията, припомни Кьониг: той действа като велкро, с който патогенът се прикрепя към клетката. След това велкрото променя структурата си, изхвърляйки компонент, важен за прикрепването, и посредничи за сливането на вирусната обвивка с клетката.
"Нанотелата също предизвикват тази структурна промяна, преди вирусът да се срещне с целевата си клетка. <...> Промените вероятно ще бъдат необратими. Следователно вирусът вече не може да се свързва с клетките и да ги заразява", обясни ученият.
Освен това изследователите се възползваха от още едно важно предимство на нанотелата: тяхната структура позволява образуването на молекули с висока ефективност.
Един от авторите на изследването, Мартин Хелбърг, обясни, че нанотелата се свързват с два различни участъка на коронавирусния протеинов пик. Тази опция помогнала да се блокира способността на вируса да се разпространява между човешките клетки.   
В допълнение, комбинираната версия на нанотела работи и с мутирал вирус.
„Следователно рискът вирусът да стане устойчив на тези комбинирани нанотела е изключително малък“, отбеляза ученият. Хелбърг предположи, че нанотелата могат да бъдат превърнати в лекарство, освен да бъдат част от ваксина срещу коронавирус.
15.01.2021, 15:38 часа
713 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha