В САЩ бе изпълнена 13-ата и последна за мандата на Тръмп смъртна присъда

В САЩ бе изпълнена 13-ата и последна за мандата на Тръмп смъртна присъда В САЩ ще извършена 13-ата и последна за управлението на президента Доналд Тръмп екзекуция, съобщи Асошиейтед прес. Това е най-големият брой смъртни наказания, изпълнени по време на който и да е президентски мандат за повече от 120 години, отбелязва агенцията.
Дъстин Хигс, на 48 години, бе осъден през 2001 г. за ролята си в отвличанията и убийствата на три жени в Мериленд през 1996 г. Той бе екзекутиран със смъртоносна инжекция в затвор в Тера Хоут, щата Индиана - само пет дни преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън, който е против смъртното наказание.
В последните си минути Хигс, който е чернокож, отново заяви, че е невинен и не е нареждал да бъдат убити жените, предаде Ройтерс. Съучастникът на Хигс, признал, че е застрелял жертвите, бе осъден на доживотен затвор, но Хигс получи смъртна присъда в отделен процес затова, че е организирал и контролирал извършването на убийствата. Той обаче твърдеше, че не е давал нареждане жените да бъдат убити.
Министерството на правосъдието поднови миналата година изпълнението на смъртни наказания след 17-годишно прекъсване. Броят на изпълнените по времето на Тръмп смъртни присъди от 2020 е по-голям от всички, изпълнени през предишните 56 години.
Затворниците със смъртни присъди са намалели с близо една четвърт. Най-вероятно никой от оставащите около 50 осъдени на смърт мъже няма да бъде скоро екзекутиран, тъй като Байдън обеща, че ще сложи край на екзекуциите.  
16.01.2021, 12:26 часа
650 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha