Ломчани се вдигнаха срещу компостираща инсталация, не искат из града им да се носи воня

Ломчани се вдигнаха срещу компостираща инсталация, не искат из града им да се носи воня Кметът на Община Лом Георги Гаврилов е направил възражение пред РИОСВ – Монтана срещу инвестиционното намерение на софийската фирма "Хелиас" за изграждане на "Инсталация за производство на индустриален компост" в Лом, научи BulNews.
Причината е намерението на фирмата да произвежда не по екологичните правила компост от животински екскременти, урина и тор, включително отпадъци от животински тъкани, материали негодни за консумация или преработване, отпадъци от консерванти и др. Преработката на отпадъците ще става чрез открит, статичен метод с принудително аериране на компостните купчини, а предвидената площадка за инсталацията е в съседство със закритата от РИОСВ площадка, на която бяха открити 500 тона опасни отпадъци, за които и в момента се води разследване.
Освен това тя се намира на по-малко от 200 метра разстояние до най-близките жилищни сгради, което е в нарушение на изискването за отстояние на повече от 1 км. Тъй като депото ще произвежда близо 24 хиляди тона компост годишно, каквото е намерението на фирмата, законът предвижда при открити системи за компостиране на такива отпадъци, с годишен капацитет от 10 хиляди тона, отстоянието да е повече от 1000 метра, се казва още във възражението. Не е спазено и условието да се направи подробно моделиране на емисиите за миризми.
Във възражението си до РИОСВ – Монтана кметът на Лом апелира, да не се разглежда искането за Оценка на въздействие на околната среда /ОВОС/ и да не се приема уведомлението за инвестиционно намерение за изграждането на компостиращата инсталация в града.
17.01.2021, 10:55 часа
741 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha