Веселата вдовица: Весела Кюлева иска 13 млн. лева за палата в „Драгалевци”

Веселата вдовица: Весела Кюлева иска 13 млн. лева за палата в „Драгалевци” Весела Кюлева, вдовицата на разстреляния през есента на 2005 г. олигарх Емил Кюлев, ударно разпродава поредна порция имоти от несметното богатство на покойния банкер.
Съвсем наскоро, в края на декември, фаталната дама прибра 21,2 милиона лева от пътния бос Велико Желев, който купи емблематичната 6-етажна сграда на ДЗИ на централния столичен бул. „Цар Освободител“, пише „Уикенд”.
Оказа се, че Весела е сложила на тезгяха не само парадния офис на покойния си съпруг, но и внушителното семейно имение с огромен частен парк в тузарския столичен квартал „Драгалевци“ в полите на Витоша. Впечатляващата резиденция на Кюлев се предлага за продан от няколко седмици в престижни имотни агенции, а цената на имението е направо стряскаща – 6,5 милиона евро или почти 13 млн. лв.!
Срещу тази сума обаче бъдещият собственик получава бляскав имот без аналог у нас – огромна къща с разгърната площ от 1400 кв. м., разположена в частен парк от 8000 кв. м. с изумителни гледки към Витоша и София.
Сред многобройните достойнства на банкерския палат са собствен тенис корт, огромна градина с ценни растителни видове, аранжирана с десетки пластики, дело на прочути скулптури, просторен барбекю кът с външна камина, два гаража с 6 паркоместа и, естествено, къща за охраната и прислугата.
Резиденцията на Емил Кюлев разполага със собствен водоизточник и хранилище за вода с вместимост 5000 литра, както и мощен електрогенератор, който се включва 6 секунди след спирането на тока. Имението се отоплява на газ и на нафта.
Внушителната резиденция е изцяло обзаведена с дизайнерски мебели от Австрия, поръчани от Емил Кюлев малко преди екзекуцията му.
Паметливи съратници на покойния банкер си спомнят, че той броил над 2 милиона евро на мебелист от Виена, който изработил домашния му кабинет с аристократична библиотека, масивна трапезария, спалните и гардеробите в къщата, както и централния му офис в накоро продадената сграда на ДЗИ на бул. „Цар Освободител“.
Къщата разполага още с огромен фитнес салон, винарна с над 400 бутилки избрани вина, билярдна зала, пура бар, сауна, 6 спални и 6 бани, както и гардеробна.
Близки до Весела Кюлева разкриха пред „Уикенд“, че тя почти не е живяла в резиденцията след убийството на Емил Кюлев. Ликвидираният от наемен килър през 2005 г. банкер се нанесе в драгалевския палат само 2 години преди да приключи земния си път, оставяйки къщата си в съседния квартал „Бояна“ на първата си съпруга.
Имението му в „Драгалевци“ било градено близо 4 години, а през това време банкерът обитавал с възлюбената си секретарка Весела някогашната резиденция на Тодор Живков „Аглика“ в природен парк „Витоша“. Днес този имот е собственост на укриващия се в Дубай с 14 повдигнати обвинения хазартен бос Васил Божков. През 2014 г. Черепа купи „Аглика“ от Весела Кюлева за над 6 млн. лв.
След като наемник разстреля Емил Кюлев с дъжд от куршуми на светофара на правителствения бул. „България“ на 26 октомври 2005 г., овдовялата Весела скоропостижно напусна резиденцията в „Драгалевци“ заедно с двете си деца от банкера Емил и Никола.
По-малко от година след убийството вдовицата роди дъщеря от футболиста Мартин Станков, а през 2010 г. се омъжи за снажния спортист.
Жителите на баровския столичен квартал „Драгалевци“ са категорични, че Весела никога не е обитавала имението, построено от Емил Кюлев, с новия си мъж: „Тя напусна палата с банда охранители и патрулка на МВР още в деня, когато го гръмнаха и оттогава не е нощувала тук“. Имението обаче не е оставало никога без надзор.
Дълги години в него се помещавала резиденция на чуждо посолство, след това там живял мистериозен баровец от арабски произход. Тузарят обаче се изнесъл миналата пролет, когато избухнала пандемията от Ковид-19 и оттогава резиденцията е необитаема. Той плащал 22 000 лева месечен наем за внушителната къща. Въпреки че близо година е необитаем, имотът се пази от жива охрана.
Според съседите в „Драгалевци“, в условията на коронавирусна епидемия и липсата на наематели Весела Кюлева е предпочела да се раздели с имението. „Месечните разходи за поддръжка са огромни.
Само двора е над 8 декара, трима градинари през ден работят…Отопление, ток, вода, почистване, охрана – поддръжката отива към 10 000 лева за месец“, изчисляват комшиите на една от най-богатите българки.
След смъртта на Емил Кюлев овдовялата Весела разпродаде на части бизнес империята, ползвайки като консултант медийния бос Иво Прокопиев. Вдовицата прибра общо над 400 милиона евро от продажбата на застрахователното дружество ДЗИ и банката, както и няколко десетки милиони левове от сделки с имоти, придобити приживе от Кюлев.
Слухът, че Весела Кюлева планира да напусне България и да живее във Виена с мъжа Мартин Станков, навярно породен от сложените на тезгяха топ имоти, засега не се потвърждава. Мнозина обаче се чудят защо бизнесдамата предпочита да разпродава, а не да отдава нод наем топ имотите си, тъй като тя е открила купувач и за друга топ сграда.
Според запознати, Кюлева е в напреднали преговори за продажбата на 5-етажна офис сграда на ул. „Кърниградска“, която пресича пешеходния бул. „Витоша“.
Кандидат собственик на този престижен бизнес имот е бизнесменът Мирослав Печев, популян като Миро Лавацата, понеже повече от две десетилетия е официален вносител на популярното италианско кафе.
17.01.2021, 13:05 часа
50039 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha