В Португалия гласуват предсрочно на президентски избори

В Португалия гласуват предсрочно на президентски избори В Португалия гласуват предсрочно днес на президентските избори, насрочени за 24 януари, предаде Франс прес.
Рекорден брой избиратели са се регистрирали да упражнят предварително правото си на вот - три дни след като в страната влезе в сила втори общ локдаун с цел ограничаване на разпространението на новия коронавирус.
В столицата Лисабон, малко след отварянето на избирателните секции се образуваха опашки от желаещи до гласуват. Избирателите с маска на лицето се опитваха да спазват над един метър физическа дистанция.
"Студентка съм в Лисабон и заради локдауна нямаше да ми е лесно да отида в моя град в северната част на страната, за да гласувам", каза 22-годишната Андрея Гонсалвиш, загърната с шал.
Мария Амелиу Грасиу, трудно подвижна пенсионерка на 70 и няколко години, пък довери, че е решила да гласува предсрочно, "за да бъдат избегнати ненужни пътувания при сегашната обстановка", въпреки че е регистрирана в град на близо 200 километра от столицата.
Общо близо 247 хиляди португалски избиратели са подали заявление за предсрочно гласуване на президентските избори, срещу малко повече от 56 хиляди на последните парламентарни избори - през 2019 г., отбелязва АФП.
От петък в Португалия бе въведен втори общ локдаун, на фона на ускоряването на разпространението на новия коронавирус, поставило болниците в страната под натиск.
Вчера здравните власти съобщиха за рекордните близо 11 хиляди нови заразени и 166 починали за едно денонощие, припомня АФП. С това общият брой на случаите на коронавирус в Португалия - държава с население от малко повече от 10 милиона души - доближава 540 хиляди. 8709 човека са починали.
Двама министри от социалистическото правителство дадоха положителна проба за коронавирус през последните дни.
Седем кандидати участват в президентските избори в Португалия. Проучванията на общественото мнение прогнозират, че президентът Марселу Ребелу де Соуза, представител на десноцентристката опозиция, ще бъде преизбран още на първия тур следващата неделя.
В Португалия държавният глава има право на не повече от два последователни петгодишни мандата. Президентът има предимно церемониални функции, но играе ролята на арбитър при политически кризи.
17.01.2021, 16:21 часа
853 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha