Учени: Простички упражнения свалят кръвното налягане

Учени: Простички упражнения свалят кръвното налягане

Канадски учени са установили, че упражнения за разтежение – т. нар. стречинг, намаляват кръвното налягане по-ефективно от ходенето. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Physical Activity and Health.
"Когато разтягате мускулите си, разтягате и всички кръвоносни съдове, които хранят мускулите, включително големите артерии. Ако намалите сковаността на артериите, съпротивлението на кръвния поток ще намалее", обяснява д-р Фил Чилибек, един от съавторите на статията, цитиран от EurekAlert.
По време на експеримента участниците в него правели разтежения или разходка по половин час 5 дни в седмицата. В проучването са участвали 40 души, чиято средна възраст е била 61 години. Учените са измервали кръвното им налягане преди и след експеримента.
Групата на участниците, които са правили стречинг, показват по-значително намаляване на кръвното налягане по всички параметри. В замяна, обаче, участниците в експеримента, които се правили половинчасови разходки 5 дни в седмицата, загубили повече телесни мазнини в областта на талията.

18.01.2021, 16:18 часа
680 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha