Читалищната библиотека в Мездра с инициативи за насърчаване на четенето

Читалищната библиотека в Мездра с инициативи за насърчаване на четенето Новата 2021 г. започна под знака на пандемията от COVID-19, която обхвана през миналата година не само нашата страна, но и целия свят. Това глобално предизвикателство се отрази негативно върху всички сфери на живота, в т. ч. върху културата, а в частност - върху дейността на българските читалища.
По тази причина през 2020 г. НЧ "Просвета 1925" в Мездра отложи провеждането на редица знакови културни събития, с надеждата да ги реализира през настоящата година. Сред тях са 95 г. от основаването на читалището, 50-годишният юбилей на Женския народен хор, Десетите майски краеведски четения и петото издание на Читалищния конкурс "Георги Тодоров".
Като последица от ограниченията на социалните контакти, наложени ни от пандемията, в читалищната библиотека също се забелязва отлив на читатели. Редовните читатели продължават да посещават библиотеката, при спазване на противоепидемичните мерки, но младите хора, които я пълнеха с живот, драстично намаляха.
Ето защо през тази година мездренското читалище се ориентира към по-гъвкаво библиотечно и информационно обслужване на своите потребители. Още повече, че специализираните софтуерни програми на "Автоматизирана библиотека", с които се извършва библиотечното обслужване, са актуализирани и предлагат повече възможности.
С цел повишаване на интереса към книгите сред всички възрасти, през 2021 г. НЧ „Просвета 1925“ в Мездра обявява поредица от инициативи, насочени към изграждането на читателски навици. Първата от тях е номиниране на читатели в няколко различни категории:
• "Най-редовен читател" - заемане и връщане на книги в регламентирания срок, без закъснение, както за читателите до 14-годишна възраст, така и за читателите в отдел "Заемна за възрастни";
• "Най-активен читател" - за най-много прочетени книги през годината отново в двете възрастови категории;
• "Най-млад читател";
• "Най-възрастен читател";
• "Най-дългогодишен читател" - който без прекъсване е посещавал библиотеката;
• "Читател на годината" - за цялостен принос към читалищната библиотека. Читателите, номинирани в тази категория, трябва не само да заемат книги, но и да са посланици на библиотеката, да са ангажирани с нейните проблеми, да съдействат за осъществяването на дарения на книги и/или други материали, от които тя има нужда, както и да участват активно в културно-просветните прояви, организирани от читалището.
Номинираните ще бъдат предлагани от библиотекарите, които работят в двете обслужващи звена на библиотеката, тъй като те пряко могат да наблюдават своите потребители. А за да има равнопоставеност, във всяка категория ще има номинации за мъж и жена, както и за момче и момиче.
Предложенията ще бъдат разгледани от комисия, съставена от членове на читалищното настоятелство и на читалищната администрация, която обективно ще присъди наградите на тези, които наистина заслужават.
Церемонията по награждаването ще стане в края на годината, когато призьорите в отделните категории ще бъдат обявени в тържествена обстановка, заедно с връчването на свидетелства на дарителите на читалището. Наградите са предметни.
Друга новост, която инициира читалищната библиотека в Мездра, са Дни на отворените врати в библиотеката. Те ще бъдат организирани в рамките на Националната библиотечна седмица през м. май и за Деня на народните будители - 1 ноември.
По време на майските Дни на отворените врати всеки посетител ще получи безплатен читателски абонамент. През този период няма да се налагат глоби на читателите, които са закъснели да върнат заетите книги. Предвиждат се също колективни посещения и запознаване с работата на библиотеката. Идеята е посетителите да научат повече за професията библиотекар, а при желание от тяхна страна - да се включат в инициативата "Днес съм библиотекар". В кампанията за Деня на будителите безплатният абонамент ще важи само за ученици и студенти.
Освен насърчаване на интереса към четенето, тези инициативи имат за цел да превърнат библиотеката в търсен от потребителите източник за формиране на знания и на културни ценности, а посещението в нея - по-приятно. 
19.01.2021, 16:54 часа
592 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha