Туристическият бранш у нас се обяви против задължителния PCR тест за чужденци

Туристическият бранш у нас се обяви против задължителния PCR тест за чужденци Туристическият бранш се обяви против задължителните PCR тестовете за чуждите гости. Такава заповед издаде вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов.
В нея се казва, че от 29 януари (петък) до 30 април се въвежда изискването пристигащите у нас да предоставят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR тест.
„От Националния борд по туризъм и партньорите ни от Българската туристическа камара реагирахме с писмо към правителството и Оперативния щаб, че категорично възразяваме срещу намерението за това решение, което няколко часа по-късно намери място в заповедта на министъра на здравеопазването. Това е поредният много тежък удар върху българския туризъм”, заяви Полина Карастоянова.
По думите ѝ основните гости в зимните ни курорти са от съседните страни и изискването за PCR-тест означава „каската от анулации”.
Карастоянова попита и дали това решение е съгласувано с вицепремиера и министъра на туризма Марияна Николова. „Нямаме никаква информация за подобен диалог, а работим много активно с министерството на туризма”, каза Караниколова. Според нея по-разумно би било българските власти да осигурят антигенни тестове на граничните пунктове.
„Този разход от 300-400 евро за PCR-тестове за едно семейство е катастрофа за зимния сезон”, смята Карастоянова.
От Националния борд по туризъм подкрепят и исканията на ресторантьорите. „Считаме, че техните искания са напълно справедливи. Имат право или да работят нормално, или да бъдат компенсирани достойно”, заяви Карастоянова.
27.01.2021, 12:53 часа
163 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha