В условията на COVID-19: 200 нуждаещи се от община Мездра ще получават топъл обяд

В условията на COVID-19: 200 нуждаещи се от община Мездра ще получават топъл обяд Община Мездра стартира от днес предоставяне на услугата „Топъл обяд“ по операция „Топъл обяд в условия на пандемия от COVID-19“ на Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, съобщиха от местната управа.  
От 8 февруари до 27 април 2021 г., включително, всеки работен ден 200 уязвими лица от общината ще получават топъл обяд - супа, основно ястие, половин хляб и веднъж седмично десерт. 
Храната ще се приготвя в кухнята-майка на Комплекс социални услуги за деца и лица с увреждания - Мездра и ще доставя до домовете на потребителите. За целта към Общинския център за социални услуги и дейности е разкрито специално звено, което включва счетоводител, помощник-готвач, работник кухня и шофьор, информираха от отдел „Образование, социални дейности и здравеопазване“ в Община Мездра.
27 от потребителите на социалната услуга са от гр. Мездра, а останалите 173-ма - от следните съставни села на общината: Лик - 43-ма, Моравица - 23-ма, Зверино - 15, Лютидол - 14, Ослен Криводол - 13, Брусен - 12, Горна Кремена - 9, Типченица - 6, Дърманци и Ребърково - по 5-ма, Крета - 4, Кален, Крапец, Очиндол, Руска Бела и Царевец - по 3-ма, Върбешница, Горна Бешовица и Цаконица - по 2-ма, Злидол, Лютиброд и Старо село - по 1. 
В периода на подаване на заявления 418 лица са заявили желание да ползват тази услуга. От тях 329 са одобрени от Дирекция „Социално подпомагане“ - гр. Мездра като допустими по процедурата. В периода на подбор са починали двама кандидати, 200 са класирани (колкото е капацитетът на кухнята), а останалите 127 остават резерва за включване на мястото на потребители, отпаднали по време на предоставяне на услугата. 
В продължение на 56 работни дни с топъл обяд ще бъдат подкрепени лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност - хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията. А така също лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности. 
Бюджетът на проекта е 30 240 лв. Средствата ще бъдат възстановени по механизма на Европейската комисия REACT-EU, уточняват от Управляващия орган на Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане - Агенцията за социално подпомагане. 
   
 
08.02.2021, 13:49 часа
343 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha