Сенатът задвижи втория импийчмънт на Тръмп

Сенатът задвижи втория импийчмънт на Тръмп Американският Сенат даде във вторник ход на безпрецедентния втори процес за отстраняване на Доналд Тръмп. Дебатите започнаха с излъчване на кадри от щурма на Капитолия на 6 януари, а основният дебат бе дали конституцията на САЩ позволява импийчмънт на човек, който вече не заема официална позиция. С 56 гласа "за" и 44 "против" сенаторите решиха, че процедурата съответства на основния закон, съобщава БТА.
Шестима сенатори републиканци решиха да гласуват в ущърб на бившия президент. В историята на САЩ има само четири случая на процеси за отстраняване на президент, като два от тях водени срещу Тръмп.
Сега Тръмп е обвинен в подбудителството на щурма на Капитолия миналия месец, който доведе до смъртта на петима души.
Демократът Джейми Раскин от Мериленд, който е един от ръководителите на обвинението, разказа със сълзи в очите как 24-годишната му дъщеря и неговият зет, които са били в Капитолия на 6 януари, са изпращали прощални съобщения на близките си, защото са мислели, че ще умрат.
"Членове на Конгреса махаха значките си, за да не бъдат разпознати от тълпата, докато се опитваха да избягат от насилието. В този ден умряха хора. Полицаи се оказаха с тежки наранявания. Бяха извадени очи. Полицай получи инфаркт. Друг загуби три пръста в този ден. Сенатори, това не може да бъде нашето бъдеще", каза Раскин.
Пред щурма срещу сградата на американския Конгрес Тръмп произнесе пламенна реч пред свои привърженици във Вашингтон, в която пак обясни, че изборите са били минипулирани и призова своите привърженици "да се борят с всички сили".
Пред Сената адвокат на Тръмп настоя процесът да бъде отхвърлен, защото е неконституционен и защото "ще разкъса страната". Адв. Дейвид Шоен каза, че демократите са изпълнени с омраза към Тръмп и се страхуват, че ще изгубят властта. Адвокатите на бившия президент твърдят, че той просто е упражнявал правата си съгласно Първата поправка, която защитава свободата на словото, когато е оспорвал изборните резултати.
Тръмп отказа да се яви пред Сената, за да даде показания.
Защитата му коментира, че Тръмп изрично е насърчавал привържениците си към мирен протест и затова не може да бъде отговорен за действията на участниците в щурма срещу Капитолия.
Очаква се Тръмп да бъде оправдан и във втория процес, защото е много малко вероятно демократите да успеят да съберат мнозинство от две трети в Сената. Горната камара на Конгреса е разделена между двете партии 50-50.
Сенаторите от Републиканската партия се страхуват да не отблъснат силно мобилизираната политическа база на Тръмп и искат да избегнат публичното му порицаване, като гласуват за осъждането му, коментира ДПА, цитирана от БТА.
10.02.2021, 11:09 часа
167 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha