ЕС отпусна 63 млн. евро за извеждане от експлоатация на 4-те спрени блока на АЕЦ "Козлодуй"

ЕС отпусна 63 млн. евро за извеждане от експлоатация на 4-те спрени блока на АЕЦ "Козлодуй" Европейският съюз е отпуснал допълнителни 63 милиона евро безвъзмездно финансиране за дейностите по извеждане от експлоатация на четирите спрени малки блока на АЕЦ "Козлодуй". От спирането на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй" за дейностите по извеждането им от експлоатация са похарчени 433 милиона евро по линия на Международния фонд "Козлодуй" и 290 милиона евро българско съфинансиране, каза Сергей Цочев член на управителния съвет на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци":
"За да се постигнат целите за извеждане от експлоатация до 2030 г., е направена оценка, че са необходими 1.35 млрд. евро. Тази оценка се прави на всеки 5 години. През тази година предстои нова. От последната преоценка беше установено, че има недостиг от 91 милиона евро, който до голяма степен е компенсиран в края на януари - 25 януари тази година беше приет регламент на Съвета на ЕС, с който на България бяха отпуснати допълнително 63 милиона евро до 2027 година", допълни той.
До края на миналата година в двата фонда за извеждане от експлоатация и за управление на радиоактивните отпадъци са събрани 1.855 млрд. лева, като в тях влизат и парите, които ще са необходими и за 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", когато дойде моментът за тяхното затваряне.
14.02.2021, 11:50 часа
960 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha