Дневен център предлага специализирани услуги на деца и младежи с увреждания в Берковица /снимки/

Дневен център предлага специализирани услуги на деца и младежи с увреждания в Берковица /снимки/ От края на 2020 година функционира „Дневен център за деца и младежи с увреждания“ – Берковица, съобщиха от местната администрация.
Той е създаден по проект „Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите“.
„Дневен център за деца и младежи с увреждания“ e форма за подкрепа на деца и младежи с трайни увреждания, в който се създават условия за обслужване, отговарящи на ежедневните и рехабилитационните им потребности, както и на потребностите от организация на свободното време. Потребителите се подпомагат от професионалисти с цел социално включване и превенция на настаняването им в специализирана институция.
Заведението се намира в ж.к. „Изгрев“ (в сградата на бившата 5-та детска градина). Оборудването и обзавеждането на центъра е съобразено с възрастта и специфичните потребности на потребителите.
Капацитетът на услугата е 30 деца и младежи с увреждания и техните семейства, в това число и деца, настанени в резидентни услуги на територията на община Берковица. Още 60 потребители могат да посещават Центъра почасово за професионална подкрепа според необходимостта да получат логопедична, психологична и/или терапевтична помощ.
Дневният център реализира разнообразни програми, съобразени с конкретните нужди на децата и младежите и спомагащи за социалното, емоционалното, адаптивното и физическото им развитие. Стремежът на специалистите е да се създаде климат на взаимно доверие и партньорство. От най-голямо значение за детето е да се чувства спокойно, за да се постигат желаните цели. Акцентът е върху дневната грижа, която съдържа следното:
- Подобряване физическото, интелектуалното и емоционалното състояние на децата и младежите – ползватели на услугата;
- Прилагане на съвременни методи за спортно-оздравителни грижи, обучение и рехабилитация на базата на изготвена индивидуална оценка и план за всяко дете/младеж;
- Информиране, консултиране и обучение на родители и близки за грижи и развиване на потенциала на децата и младежите с увреждания;
- Психологична помощ и терапия;
- Речево – говорна терапия;
- Организиране на занимания по интереси на потребителите на социалната услуга;
- Експертно-консултативна дейност;
- Осъществяване на дейности, информиращи обществеността за социалната услуга и др.
Ограниченията във връзка с пандемията от COVID-19 в голяма степен засегнаха и работата в ДЦДМУ.
Предоставянето на услугата се извършва при спазване на всички санитарно-хигиенни изисквания и предписания на националните компетентни органи. Специалистите провеждат само индивидуални занимания с децата и младежите, посещаващи центъра, с оглед спазване на противоепидемичните мерки.
Повече информация за услугата може да получите в Общинска администрация–Берковица (ст. 215, тел. 0953/ 89145),  Дирекция „Социално подпомагане“ и на място в Дневния център.
 
16.02.2021, 08:20 часа
827 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha