EП: Ако шефът звъни в извънработно време, не вдигаш

EП: Ако шефът звъни в извънработно време, не вдигаш Европарламентът настоява служителите да имат регламентирано работно време и работодателите да не ги търсят нонстоп. В тази връзка трябва законово да се наложат минимални стандарти за работа от вкъщи, апелираха от Брюксел. Заради COVID кризата 37% от работещите в ЕС са започнали да работят от дома по време на ограниченията.
Цифровизацията увеличава ефективността и гъвкавостта на работата, и без съмнение трудът от разстояние спаси много работни места и фирми, но в същото време предполага непрестанни дежурства. Със служителите може да се свържеш навсякъде и ​във всеки час, включително извън работното време. Технологиите правят работата от разстояние възможна, но пък премахват границата между личен и професионален живот.
Непрестанната свързаност може да има здравни последици. Прекаленото седене и работа пред екран намаляват концентрацията, причиняват информационно и емоционално претоварване и могат да доведат до главоболие, проблеми с очите, умора, недоспиване, потиснатост и „прегаряне“ от работа. Освен това стоенето в статична поза и повтарящите се движения могат да причинят напрежение в мускулите и мускулно-скелетни проблеми.
По данни на Евростат, 27% от хората, които работят от вкъщи, полагат труд в свободното си време. За тези, които работят дистанционно, е над два пъти по-вероятно да надхвърлят максималните часове, определени в директивата за свободно време, в сравнение с онези, които пътуват до работните си места. Освен това нямат компенсации за извънреден труд. 
До момента правото на откъсване от работата не е залегнало в законодателството на ЕС. Повечето страни членки са регламентирали работата от разстояние, но само четири (Белгия, Франция, Италия и Испания) признават и спазват границата между служебни задължения и лично пространство. Франция е първата, регламентирала това право през 2016 г.
Според ЕП е необходимо законово да се уредят и дейности, свързани с професионално обучение. Те трябва да се броят за работа и не бива да се извършват в извънработно време без адекватно заплащане. 
15.02.2021, 13:34 часа
932 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha