Въоръжени отвлякоха стотици ученици в Нигерия

Въоръжени отвлякоха стотици ученици в Нигерия Въоръжени лица, за които се смята, че принадлежат към престъпна банда, са отвлекли стотици ученици от техните общежития, заедно с някои от учителите в централна Нигерия, съобщиха властите пред АФП.
Нападателите, облечени във военни униформи, нахлули в правителствения научен колеж в град Кагара в щата Нигер късно във вторник, и насочили учениците в близката гора, съобщиха източниците.
Един ученик е починал по време на отвличането.
Северозападна и централна Нигерия все по-често са обект на престъпни банди, известни на местно ниво като "бандити", които отвличат за откуп, изнасилване и грабеж в целия регион.
"Бандити влязоха в колежа снощи и отвлякоха стотици ученици и техните учители", заяви служител, който поиска да не бъде идентифициран поради чувствителността на въпроса.
"Един от отвлечения персонал и някои студенти успяха да избягат. Персоналът потвърди, че ученик е бил застрелян по време на отвличането", каза служителят. Училището има около 1000 ученици и не е ясно веднага колко от тях са били похитени.
Войски с въздушна поддръжка проследяват бандитите, подготвяйки се за евентуална спасителна операция.
Отвличането в Нигер стана два месеца след като стотици ученици бяха отвлечени в северозападната част на Кацина, след което бяха освободени дни по-късно след преговори с правителството.
Бандите, движени от финансови подбуди, нямат идеологически наклонности, но хората от службите за сигурност се опасяват, че в редовете им са проникнали джихадисти от североизточната част на Нигерия, където армията от десетилетие воюва срещу ислямистки бунт.
17.02.2021, 14:09 часа
761 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha