Анкета: 45% от българските учители не планират да се ваксинират срещу COVID-19

Анкета: 45% от българските учители не планират да се ваксинират срещу COVID-19 27% от българските учители желаят ваксинация, също толкова се колебаят, а 45% не планират да се имунизират срещу COVID-19, показва онлайн анкета сред над 13 000 педагози, проведена от Синдиката на Българските учители и Сдружението на директорите в средното образование в периода 9-13 февруари.
Над 47% от учителите, които не желаят имунизация, се притесняват от евентуални странични ефекти от ваксините, а 44% биха се ваксинирали, ако имат достатъчно достоверни данни за ефикасността и безвредността на ваксината върху различните възрастови групи. Последното дава основание за налагане на извода, че педагозите имат положителна нагласа към ваксините, проявяват интерес и търсят научни доказателства за тяхната ефективност, но все още голяма част от тях не откриват достатъчно достоверна и надеждна информация по темата. 
В тази връзка от Синдиката на българските учители посочват, че е необходима  по-сериозна разяснителна кампания от страна на РЗИ и други медицински авторитети в областта на имунологията. 
Подобно е мнението и на Лилия Стоянова, учител по информатика във Варна, на която предстои да бъде поставена втора доза ваксина идната седмица.
"Трябва да се направи една широка и мащабна медийна кампания, където на хората да им бъде обяснено какво представляват точно ваксините, какви са предимствата на различните видове ваксини, за да разберат, че в крайна сметка те не са страшни. Дори напротив - биха ни помогнали да се справим с проблема", каза тя.
По последни данни на Министерството на образованието и науката, желание за ваксинация заявяват 24% от българските учители.
17.02.2021, 16:38 часа
429 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha