Калин Каменов: Енергийната ефективност на жилищните сгради във Враца трябва да продължи

Калин Каменов: Енергийната ефективност на жилищните сгради във Враца трябва да продължи Енергийната ефективност на жилищните сгради във Враца трябва да продължи, заяви кметът Каменов в рамките на интерактивна среща на тема “Енергийната ефективност на регионите 2021”, организирана от евродепутата Ева Майдел.
До момента обновените блокове в града са 29, като с предвидените средства в новия програмен период - ще надградим постигнатото, каза още той. 
Ключът към превръщането на Враца в зелен град, е екологичният транспорт. С осигурените средства от правителството градът ще разполага с нови транспортни средства. 
В новия програмен период сме подготвили проекти с насоченост изцяло към енергията от възобновяеми източници. Пример за подобен тип “пасивна” сграда е проектът за нов плувен басейн, където близо 50% от захранването ще се осигурява от соларни панели. Търсим решения и за енергийно ефективно отопление на детски градини и спортни бази в града, заяви още Калин Каменов. 
Представителят на България в Европейския парламент - Ева Майдел коментира, че проектите на местните власти в новия програмен период ще осигурят не само качествена среда за живот, но и възможност за реализиране на чуждестранни инвестиции.
Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че предвиденият ресурс в плана за енергийна ефективност е над 4 милиарда лева, като близо 1.5 млрд. от тях са за обновяване на жилищни сгради. Дончев допълни, че са планирани средства и за модернизиране на уличното осветление. 
В срещата участвха и кметовете на Велико Търново, Варна, Габрово, Монтана и Видин.
18.02.2021, 14:49 часа
386 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha