Кои ще са следващите депутати от БСП

Кои ще са следващите депутати от БСП Областните структури на БСП вече са направили предложенията си за кандидати за депутати, които трябва да бъдат одобрени в следващите дни неприсъствено от широкото ръководство на партията - Националния съвет.
По устав водачите на листите се предлагат от тясното ръководство - председателстваното от Корнелия Нинова Изпълнително бюро, а останалите - от структурите, като "Позитано" 20 приема тяхната подредба от второ място надолу, но определя местата за гражданската квота и коалиционните партньори. От списъците се вижда, че на избираеми места са голяма част от депутатите в 44-ия парламент.
Сред водачите на листите на БСП има лекари, икономисти, инженери и юристи, но според социалисти основно верни на лидера хора. На челно място освен Нинова са двадесет и един от сегашните депутати - Кристиан Вигенин (Ямбол), Крум Зарков (Русе), Георги Свиленски (24 МИР в София), Стоян Мирчев (Перник), Христо Проданов (23 МИР в София), Георги Гьоков (Стара Загора), Иван Иванов (Шумен), Явор Божанков (Велико Търново), Ирена Анастасова (Ловеч), Иван Ченчев (София-област), Филип Попов (Видин), Кольо Милев (Търговище), Румен Гечев (Плевен), Румен Георгиев (Кюстендил), Александър Симов (Смолян), Манол Генов (Пловдив-област), Таско Ерменков (Разград), Георги Михайлов (Благоевград), Петър Кънев (Бургас), Атанас Попдимитров (Враца), Атанас Костадинов (Монтана). Новите кандидати водачи са социалистът и автомобилен състезател Крум Дончев (Габрово), секретарят на бюрото Вяра Емилова (Силистра), добричкият лидер Мая Димитрова (Добрич), дъщерята на покойния социалист Димчо Михалевски - Петя (Кърджали), неизвестният за широката общественост финансов експерт от "Позитано" 20 Пламен Милев (Пазарджик), журналистът, водещ в партийната телевизия и лидер на "Българската пролет", Велизар Енчев (Хасково), зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров (Сливен) и лидерът на варненските социалисти Борислав Гуцанов (Варна).
По неофициална информация на някои места социалистите не харесват наложените от Корнелия Нинова водачи и на няколко областни конференции за реденето на листите е имало караници и отводи на кандидати. На други пък на втори места са подредени хора, които досега са били водачи на листи, но са махнати от лидера - като Весела Лечева във Велико Търново и Драгомир Стойнев в Стара Загора. В Смолян най-много номинации е имала Дора Янкова, но ръководството е предпочело за водач Александър Симов и очакванията са тя да остане на второ място.
В Пловдив, където водач е Нинова, втори е досегашният депутат, предизвикал скандал с определянето на "80% от българите като дебилни" - проф. Иво Христов, който е поставен на това място от "Позитано" 20, тъй като е кандидат от гражданската квота. Надолу обаче пловдивските социалисти са подредили кандидати, които се смятат за близки на изключения от БСП дългогодишен местен лидер и бизнесмен Георги Гергов. Сред тях е настоящият депутат Теодора Халчева, която е трета в предложената листа. Четвърти е хирургът Любомир Паунов.
В Габрово втора е Кристина Сидорова, която и досега бе народен представител от региона, след като опонентът на Нинова за лидерския пост - Кирил Добрев, напусна парламента.
На втори места в регионите си са настоящите депутати Стефан Бурджев (Плевен) и Веска Ненчева (Пловдив-област). Очаква се втора в 25 МИР, където водач е Нинова, да бъде актрисата и настоящ депутат Нона Йотова, а в 24 МИР - сегашният народен представител Димитър Данчев.
На трети места в регионите си са и настоящите депутати Антон Кутев (25 МИР София), Тодор Байчев (Бургас) Виолета Желева (Хасково), Евдокия Асенова (Перник) и Иван Ибришимов (Кюстендил).
В листата в столичния 23 МИР е дъщерята на Румен Овчаров - Теодора, която е класирана на шесто място. Шести в Разград е Йордан Мичев, който за кратко бе главен редактор на в. "Дума". Има слухове, че втора в Перник ще бъде журналистът и русофил Светлана Шаренкова.
В списъците има и нови лица - втора в Бургас е проф. Юлия Йоргова, декан на Центъра по икономически и управленски науки в Бургаския свободен университет, а в Пазарджик - Петя Цанкова, преподавател по математика. На второто място в Ловеч е бившият кмет на града Минчо Казаджиев.
След Борислав Гуцанов, който бе депутат преди два мандата, във Варна са бившият кмет на Провадия Филчо Филев и младежкият социалистически лидер Павел Раличков. Четвърти е настоящият депутат д-р Десислав Тасков.
Листите могат да бъдат разбъркани с преференции, прагът за които е 7%, но вече не е възможна грешката 15/15, тъй като номерата на партиите и коалициите в бюлетината са от 1 до 100, а на кандидатите от 101 нагоре.
19.02.2021, 14:38 часа
1530 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha