Ето защо хората се развеждат след дълги години брак

Ето защо хората се развеждат след дълги години брак Когато двама души имат зад себе си 20-30 години съвместен живот, отстрани изглеждат като едно цяло и че имат неразрушима връзка. И тогава за изненада на всички следва развод. На какво се дължи това?
На всеки 13 минути в света се развежда по една двойка. Общоприето е в обществото, че бракът винаги е добър, а разводът лош. И първият въпрос, който се задава на развеждаща се двойка, е „Какво се е случило?“
Според статистиката най-често разводите следват след 6-9 години брак, а „най-популярната“ възраст за развеждащите се е 30-34 години. През първите 5 години се случват около 40% от разводите, а след 20 години брак само 12% от двойките се развеждат. Но ако причината за развода след първите пет години брак може да е несъвместимост, тогава какво се е пропукало след съвместен живот над 20-25 години? Ето какви може да са седемте основни причини според психолога Светлана Кравченко, която ги анализира пред MarieClaire.

Кризата на средната възраст
Кризата на средната възраст поразява най-често дългогодишните двойки. Тя се случва както на мъжете, така и на жените. Има криза на около 40 години. По това време започваме да си задаваме въпроси: Кой съм аз? Така ли ще живея? Къде отивам? С правилния ли партньор съм? Кризата променя идеалите. Хората в криза често си задават философски въпроси и мисълта за развод изглежда като решение на проблема и дава шанс за ново начало.

Изневяра
Тя унищожава браковете във всяка възраст на партньорите, но ще анализираме точно предателството, което се случва в зряла възраст. Понякога хората с финансова стабилност, собственост и добре установени взаимоотношения започват да мислят, че след като са допринесли за благосъстоянието на семейството, партньорите не ги оценяват и се опитват да намерят потвърждение за тяхната важност извън семейството.
От друга страна, изневярата в зряла възраст често е компенсаторна. По правило емоционалното отчуждение между съпрузите се е случило отдавна и предателството, което се е случило, е следствие от прекъсната връзка.

Интелектуална или духовна бездна
Почти всички хора се променят през живота си. Причината за развода може да бъде фактът, че те се променят с различни темпове. Например, ако единият партньор е отишъл далеч напред в развитието си, а вторият е останал на същото ниво, тогава раздялата в такива ситуации е почти неизбежна.

Емоционално изгаряне
Към 25-30-годишна възраст съпрузите са натрупали определен негативен багаж от грешки, разочарования и взаимни упреци. Понякога тази тежест просто се пренебрегва, а понякога се случва така, че чашата прелива и решението за развод изглежда единствената приемлива възможност.

Приключване на „проекта“
Много често съпрузите поддържат брака само заради отглеждането на деца, например. Тогава децата порастват и става очевидно, че „проектът“ е завършен. Други фактори също могат да бъдат „проект“: ипотечни плащания, грижи за болен роднина, образование и много други. Освен това финансовото благосъстояние на семейството може да бъде свързващото звено. Обикновено до зряла възраст хората вече имат апартамент, къща, кола и желание да живеят за себе си.

Самореализация и умора
На възраст 40-50 години много хора имат желание да се отпуснат и да се насладят на живота си. В същото време имат възможност да се отдадат на любимия си бизнес или хоби, особено в случай на завършване на който и да е „проект“ от предходния параграф. Случва се да настъпи момент, когато човек осъзнава, че годините минават, а талантът му все още не е разкрит, мечтите му не са изпълнени. Струва му се, че семейството го стопира и иска да се освободи.

Нови чувства
Всички възрасти са подчинени на любовта и често се случва някой от съпрузите да се влюби в зряла възраст. Последната любов може да бъде по-силна от първата и като правило изборът се прави в полза на нововъзникналите чувства.
Важно е да знаете, че разводът не е нито добър, нито лош. Просто се случва. Всяка двойка, и особено тази, която има многогодишен брак „на карта“, трябва да реши дали разводът е единственият изход от ситуацията, тъй като повечето от горните проблеми могат да бъдат отстранени – да се намерят причините за рутината във връзката, да си спомните добрите моменти, заради които сте се влюбили един в друг, да попълните запаса от впечатления, да подновите или да оформите семейни традиции и просто да искате да бъдете щастливи заедно.
26.02.2021, 11:00 часа
1043 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha