Гърция въведе дигитален ваксинационен сертификат

Гърция въведе дигитален ваксинационен сертификат Няколко месеца преди да започне туристическият сезон, Гърция става една от първите страните в ЕС, която да дигитални ваксинационни сертификати срещу COVID-19, съобщават медиите в Гърция.
Целта е да се улесни пътуването, надеждата е до лятото голяма част от световното население да бъде ваксинирано. Кириакос Пиеракакис, министър на цифровото управление коментира, че се надява това да бъде прието като сертификат на общоевропейско ниво.
"Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис вече представи нашето предложение на европейско ниво, сертификатът да е инструмент за улесняване, очевидно не като инструмент за дискриминация. Предложението се фокусира върху граничните пунктове", подчерта той.
"Ако сте ваксинирани, да имате възможност да преминете лесно границата. Един вид като бърза лента на летищата, ако човек е ваксиниран, да има възможност да мине по различна лента от тези, които не са ваксинирани", каза премиерът. 
Сертификатът ще бъде достъпен само за тези, които са получили и двете дози от ваксината. Документация може да се изтегли чрез правителствения уебсайт. Засега той ще се използва като медицински сертификат, но скоро може да се използва за международно пътуване.
"Особено що се отнася до граничните пунктове, ние сме много оптимистични, че това предложение ще бъде прието, защото ако не стане, ще се сблъскаме с абсурдната версия, където някой, който е ваксиниран, все още трябва да бъдат тестван или поставен под карантина, а тези ресурси могат да се използват по-добре за други граждани", добави Пиеракакис.
Действията на Гърция предизвикаха интереса и на други държави-членки, особено по отношение на двустранни споразумения в близко бъдеще.
През 2020 г. Гърция използва цифрова технология, за да ограничи разпространението чрез СМС и други технологии. През 2021 г., правителството на Гърция използва цифровата технология, за да помогне на своите граждани да си върнат живота и да започне изграждането на свят след коронавируса.
Напълно цифров с уникален QR код, който може лесно да се сканира, сертификатът няма да бъде задължителен, но може да се използва като средство за подпомагане на процедурите за безопасно пътуване.
Във вторник гръцкият министър на туризма Харис Теохарис поясни, че Гърция тази година ще бъде отворена за всички посетители, притежаващи или отрицателен ПСР тест COVID-19, или сертификат за ваксинация при влизане в страната.
За да сложи край на слуховете, че ваксинацията срещу COVID-19 ще е изключителната предпоставка за пътуване до Гърция, министърът заяви, че нито един хотел в страната не би отказал настаняване на неваксинирани.
Той добави, че ако някой не иска да покаже сертификата си за ваксинация при влизане в Гърция, може да представи отрицателен тест за COVID-19. "Личните данни ще бъдат защитени".
Идеята за пътници, притежаващи сертификати за ваксинация, е да се помогне на пътуващите да се движат свободно в европейските страни без ограничения, като например да бъдат задължени да се тестват за COVID-19.
От друга страна, неваксинираните граждани ще бъдат задължени да представят отрицателен PCR тест или антигенен тест на граничните пунктове (и може би ще са под карантина в зависимост от правилата на дадена държава).
Гърция вече е обсъдила въвеждането на сертификат за ваксинация с Израел, Кипър и Сърбия, за да се даде възможност за свободен достъп на пътници.
Засега държавите-членки в ЕС са договори набор от насоки, които ще позволят създаването на общоприетия сертификат за ваксинация, който да се използва за "медицински цели".
23.02.2021, 13:37 часа
493 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha