Конго обвини руандийски бунтовници за убийството на италианския посланик

Конго обвини руандийски бунтовници за убийството на италианския посланик

Министерството на вътрешните работи на Демократична република Конго свърза руандийските бунтовници хуту от организацията "Демократични сили за освобождение на Руанда" с атаката, довела до смъртта на италианския посланик Лука Атанасио и негови спътници.
Вчера конвой на Световната продоволствена програма бе нападнат. Властите в Киншаса си противоречат с основните съобщения на италианските власти и световните агенции, тъй като според тях само един човек е убит. Освен италианския посланик има още поне две жертви - италиански полицай и местен шофьор, предава "Дневник". 
Смята се, че атаката е била опит за отвличане, докато 43-годишният Лука Атанасио е пътувал в един от двата автомобила в провинция Северно Киву в източната част на страната (най-опасният ѝ регион).
Главният град на провинцията Гома на границата с Руанда е белязан от отприщилия две войни между държавите геноцид срещу етническата група тутси, довел до смъртта на над половин милион души за три месеца. 
Групировката "Демократични сили за освобождение на Руанда", посочена от Киншаса и създадена от предполагаеми организатори на геноцида в Руанда, се е смята за отговорна за серия терористични атаки в региона. Тя обаче отрече тази сутрин връзка с нападението, а нито една друга организация (в района действат над 120 въоръжени групи, местни и от поне четири други държави) не е поемала отговорност. Губернаторът на провинцията обясни за Би Би Си, че по информацията му шестима атентатори устроили засада на автомобилите и отвлекли пътуващите в близко разположен национален парк.
Охраната на парка успяла да освободи само няколко души, когато се намесила. Преди бягството си обаче похитителите застреляли посланика.

23.02.2021, 15:07 часа
537 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha