Oсъдиха експерт на ДФ „Земеделие“, рекетирал фермери от Бутан

Oсъдиха експерт на ДФ „Земеделие“, рекетирал фермери от Бутан Окръжен съд – Враца днес произнесе осъдителна присъда и наложи наказание на Л. П. за извършени от него в качеството му на длъжностно лице опит за измама и искане и получаване на подкуп. Делото премина в едно съдебно заседание, по реда на съкратеното съдебно следствие, по искане на защитата на подсъдимия, като Л. П. призна изцяло вината си.
Подсъдимият бе признат за виновен в това, че на 9 септември 2019 г. в село Бутан в качеството му на длъжностно лице към Държавен фонд „Земеделие“, с цел да набави за себе си имотна облага, е направил опит да заблуди А. А. – пълномощник на фирма на местен земеделски производител, че ако той му плати 400 – 500 лв. предстояща дистанционна проверка на непроверени земеделски парцели ще приключи по-бързо и ще получи по-рано субсидия. Това деяние, макар да е довършено, от него не са настъпили обществено опасни последици – не е причинена имотна вреда на А. А. или на другиго, тъй като исканата сума не е платена. Опитът за измамата обаче е извършен в кръга на служебните задължения на Л. П., който е трябвало да провери на място заявените за подпомагане земеделски площи на местен земеделски производител, на чиято фирма А. А. е пълномощник. За това престъпление Врачанският окръжен съд наложи на подсъдимия наказание от една година и четири месеца „лишаване от свобода“. Изпълнението на това наказание се отлага със срок от три години.
Подсъдимият бе признат за виновен и в това, че в условията на продължавано престъпление във времето от 10 до 18 септември 2019 г. в същото село, отново в качеството му на длъжностно лице към Държавен фонд „Земеделие“, е поискал от друг земеделски производител и в последствие е приел дар от 1000 лв., за да изготви официален документ, в който да не документира констатираните нередности при направена от него проверка - несъответствие при един от заявените за подпомагане земеделски парцели. Целта била този документ да бъде използван пред Държавен фонд „Земеделие“. Наложеното наказание за това престъпление е две години „лишаване от свобода“ и глоба в размер на 1 500 лв. Изпълнението на наказанието „лишаване от свобода“ бе отложено за срок от четири години.
Врачанският окръжен съд групира двете наказания и наложи на подсъдимия най-тежкото от тях, а именно – две години „лишаване от свобода“ , чието изпълнение се отлага за срок от четири години. Съдът присъедини към това наказание и наказанието Л. П. да няма правото да заема държавна длъжност за срок от четири години.
Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и подлежи на обжалване или протест в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.
 
23.02.2021, 14:56 часа
2511 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha