COVID-19 удари пазара на труда във Врачанско, наемат все по-малко работници

COVID-19 удари пазара на труда във Врачанско, наемат все по-малко работници Пандемията от коронавирус се е отразила негативно на пазара на труда в област Враца, показва справка в данните на Националния статистически институт.
По предварителна информация на института наетите лица по трудово и служебно правоотношение в региона към края на декември 2020 година намаляват с 0.5% спрямо края на септември 2020 година, като достигат 35 700 души. 
Спрямо края на третото тримесечие на 2020 година най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в „Операции с недвижими имоти” с 34.2%, и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” със 7.9%. Най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности: „Селско, горско и рибно стопанство” с 12%, и „Административни и спомагателни дейности” с 10.8%.
В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 15.8% и 13.4%.
В края на декември 2020 година наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 1.7% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като най-голямо намалението на наетите се наблюдава в икономическата дейност „Преработваща промишленост” с 0.9%.
26.02.2021, 08:50 часа
1011 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha