Допълнителни пари за пенсионерите и през април

Допълнителни пари за пенсионерите и през април "Сто и шест милиона лева допълнително ще бъдат дадени на българските пенсионери през април", съобщи пред журналисти в Билинския манастир министърът на финансите Кирил Ананиев.
По думите му, това е добавката от 50 лв., която правителството е поело като ангажимент да се изплаща до приключване на извънредната епидемична обстановка. "На този етап тя е до 30 април и 50-те лева са гарантирани", заяви Ананиев.
Според него макар, че се намираме в изключителна ситуация от гледна точка на пандемията, ако тя продължи, правителството е в правомощията си да удължи това изплащане.
"В този момент възрастните хора имат нужда от допълнителна помощ, свързана и с лекарства, и с по-големи трудности в изхранването", посочи министърът. По думите му. тези хора са изнесли голяма част от изграждането на държавата и заслужават подобен добър жест.
"В никакъв случай той не е предизборен, средствата са предназначени за потребности, които хората имат", увери Ананиев. Кирил Ананиев присъства на тържествен водосвет в изцяло реновираната църква в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" в община Брезник.
Манастирът е една от най-старите обители в Западна България. Според исторически и археологически изследвания датира от 10 -11 век. Ремонтиран е със средства по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Проектът е на стойност 560 000 лв.
Църквата в светата обител е изцяло възстановена, подменена е покривната конструкция. Направена е специална фугировка и са изградени дренажи. Възстановени са стенописите.
"Повечето датират от 16 и 17 век и изобразяват светци и библейски сцени. С усилия на държавата в Пернишка област са ремонтирани, реставрирани и изградени 22 църкви, манастири и параклиси на стойност 7 275 000 лв.", посочи Ананиев.
"Само преди седмица с постановление на Министерски съвет бяха отпуснати 75 000 лв. за строежа на църквата в пернишкия квартал "Тева", допълни областният управител Емил Костадинов.
Днес бе поставено и символично начало на ремонт на пътя до манастира. Той ще бъде извършен от Югозападно държавно предприятие.
25.02.2021, 16:46 часа
818 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha