Полицията в Мианма стреля по протестиращи, има загинал

Полицията в Мианма стреля по протестиращи, има загинал

Полицията в Мианма взе мерки, за да попречи на противниците на военното управление да протестират срещу режима и една жена беше застреляна в град Моунюа, предадоха Ройтерс и Киодо.
Според местни медии освен убитата са ранени няколко протестиращи. Силите за сигурност, изпратени да разпръснат протестиращите, са използвали на няколко пъти водни струи. Полицията в Янгон е стреляла с гумени куршуми, за да разпръсне протестиращите, които искат връщане към демокрацията, съобщава Франс прес.
Полицията в Мианма разположи още рано сутринта свои сили в двата най-големи града на страната, Янгон и Мандалай, за да затрудни протестните прояви срещу военния преврат, отбелязва Асошиейтед прес, като припомня, че кризата в страната претърпя вчера драматичен развой, след като посланикът на страната в ООН заяви на специална сесия на общото събрание на организацията, че остава лоялен на отстранената от военните лидерка Аун Сан Су Чжи и призова международната общност да окаже натиск върху армията да предаде властта.
В Янгон и Мандалай, където всеки ден има демонстрации срещу военния преврат в Мианма, бяха извършени арести. Полицията прилага заповедите на военния съвет, управляващ Мианма, да не бъдат допускани събирания на едно място на петима и повече души. В много други градове на Мианма също се провеждат демонстрации срещу преврата, извършен на 1 февруари.
Превратът нанесе удар на крехкото развитие на демокрацията в Мианма след пет десетилетия на военно управление. Партията на Су Чжи убедително спечели парламентарните избори в страната ноември и се очакваше да сформира правителство за нов управленски мандат, но армията блокира работата на парламента и задържа Су Чжи и високопоставени членове на нейното правителство, припомня АП. 

27.02.2021, 15:06 часа
359 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha