"Медиана": 4 партии влизат със сигурност в парламента

"Медиана": 4 партии влизат със сигурност в парламента Месец преди парламентарните избори у нас, има само четири партии, които могат да бъдат сигурни, че ще преминат 4 %-ната бариера за влизане в парламента. Това показват резултатите от ново проучване на агенция "Медиана", проведено в периода 22-26 февруари 2021 г.
Сигурните партии са ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС. Още четири формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание – "Демократична България"; "Изправи се! Мутри вън!"; ВМРО и коалицията НФСБ/Воля.
ГЕРБ увеличава дистанцията с основния си политически опонент и води с 3.3 % пред БСП, показват още данните от проучването. Същевременно, за продължаване на управлението на ГЕРБ (под една или друга форма) са 21 % от избирателите.
За ново управление, без участието на ГЕРБ, са 51 %.
„Гласовете за промяна“, обаче са силно разпръснати (неконсолидирани), докато привържениците за запазване на статуквото са плътно обединени около ГЕРБ и силно мотивирани да гласуват. Засега основната опозиционна формация (БСП) не може да се възползва от нарасналия негативизъм към управлението. Притегателен център за голяма част от „гласовете за промяна“ се явява формацията на Слави Трифонов, която лансира своята „промяна“ вън от съществуващия политически спектър.
Засега декларираната готовност за участие в изборите изглежда изключително висока – 61 % заявяват, че твърдо ще гласуват, а 22 % се колебаят. Това, обаче, са нагласи без да се отчита влиянието и развитието на коронакризата. Каква част от тези избиратели ще се явят реално пред урните е невъзможно да се предскаже.
Същевременно огромна част (приблизително 513 000) от същите „твърди избиратели“ заявяват, че все още не са направили окончателно своя избор. Люшването на тези избиратели в една или друга посока може да изстреля всяка партия към върха или да потопи надеждите на останалите.
28.02.2021, 15:04 часа
740 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha