За първи път! Бюджетът на община Вършец ще е над 10 милиона

За първи път! Бюджетът на община Вършец ще е над 10 милиона Бюджетът на общината е балансиран по приходна и разходна част и е в размер на 10 731 000 лв. Приходите за делегирани държавни дейности са 5 702 530 лв., а приходите за общински дейности – 5 028 470 лв.
"За пръв път бюджетът на община Вършец надхвърля 10 млн. лева. За пръв път капиталовата програма на общината надхвърля 2 млн. лева – 2 387 919"  подчерта инж. Иван Лазаров, кмет на общината.
Задоволство от Проекта за бюджет изказа и председателят на общинския съвет инж. Анатоли Димитров.
"Може би това е най-важният документ и наръчник за работа на администрацията за 2021 година. За десет години има над 100% ръст в бюджета на община Вършец. Трябва да кажем, че тази промяна не е дар, тя е благодарение на работата на цялата общинска администрация и на екипа на кмета. Също така и на всички общински съвети до сега, които неизменно са подкрепяли бюджета на общината. Работата на общинска администрация намалява зависимостта на бюджета на общината от централната власт. Разбира се държавните приходи все още имат превес – 53%, но например през  2012 година са били около 60%. Дори на пръв поглед тези малки проценти те показват, че се работи в правилната посока и има някаква форма на децентрализация, която позволява общината да се развива самостоятелно. В условията на пандемия Общината се справи много добре с изпълнението на бюджета за 2020 година – не спря нито една дейност, без да се увеличават таксите и при запазване на високото качество", каза той.  
Предвидени са средства за ремонти на пътища и улици, на алеята с чинарите, на обекти и сгради в града и съставните села. Чистотата и озеленяването ще продължат да бъдат приоритет, за да се поддържа добър вид на града като курорт. Бюджетът е социално ориентиран, като няма да се увеличават таксите за публични услуги, ще продължи дейността на Домашния патронаж, където се приготвя храна за ЦНСТ и храната по Националната програма „Осигуряване на топъл обяд“, където се хранят 130 социално слаби хора. От тази година като делегирана от държавата дейност стартира и предоставяне на социална услуга „Асистентска подкрепа“. Осигурени са средства за 28 потребители и утвърдена численост на 9 броя социални асистенти. Ще продължи финансовата подкрепа за клубовете на пенсионерите. За спортните клубове са предвидени 20 000 лева. Отделени са 27 600 лв.  за ремонт на  Дома на покойника, чиято сградата е изградена 1976 година. Още 20 000 лв. са предвидени за текущ ремонт на алеи в гробищния парк. Продължава финансирането на дейностите от културния календар и програмата за развитие на туризма. Планирани са 50 000 лв. за текущ ремонт и довършителни дейности на сградата на Общинска  музейна  сбирка.
Основни цели на проекта за бюджет са:
• Запазванe обема и повишаване качеството на публичните услуги, предоставяни от общината;
• Запазване нивото на функциониране на всички дейности, финансирани от бюджета на община Вършец през 2021 г.;
• Повишаване събираемостта на вземанията и оптимизация на разходите;
• Запазване размерите на местните данъци и такси;
• Развитие на публичната и частна общинска собственост;
• Икономическо развитие на общината и увеличаване на заетостта;
• Максимално усвояване на всички средства, спечелени от общината по одобрени проекти.
01.03.2021, 12:58 часа
1144 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha