Кредитен експерт: Не погасявайте стари задължения с нови

Кредитен експерт: Не погасявайте стари задължения с нови Скоро мораториумът на банките към длъжниците им ще бъде вдигнат. Какво ще се случи с хората, които са изгубили работата си, но пък дължат пари?
По данни на БНБ над 100 хиляди са исканията за отсрочване на задълженията, подадени от домакинствата към банките, като одобрените са над 82 хиляди.
"Одобрените отсрочени кредити на домакинства към банките в размер на 1.8 милиарда лева са на фона на общи задължения в размер на малко над 25 млрд. лв. кредити на домакинствата, тоест отсрочените са под 10%", обяви кредитният консултант Тихомир Тошев.
"Така че у нас, въпреки тежката криза се вижда, че България е с най-малък ръст на безработицата в сравнение с другите европейски страни, дори при най-ударените сектори. Защото там хората се преквалифицираха. Но моите очаквания са след края на мораториума част от клиентите да не успеят да се справят със ситуацията. Те ще трябва да търсят други решения, такива решения ще има", каза още той.
"Моят съвет е в такива случаи, длъжниците да се свържат с банката и да обяснят, че не могат да могат от април да обслужват кредитите си. Оттук насетне банката и клиентът решават индивидуално за всеки един случай какви инструменти да се ползват - разсрочване на кредита, рефинансиране, нов гратисен период, но не и чрез нов безлихвен кредит чрез Българската банка за развитие за физическите лица - това ще е грешка - чрез нов кредит да се погасяват други кредити", заяви още Тошев.
По думите му хората не трябва да седят и да чакат, за да не отидат на съдия изпълнител. Той не очаква удължаване на мораториума.
02.03.2021, 13:18 часа
791 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha