Учени: Бразилският вариант на COVID-19 заобикаля имунитета

Учени: Бразилският вариант на COVID-19 заобикаля имунитета Бързо разпространяващият се вариант на COVID-19, регистриран първо в Бразилия и установен досега в поне двадесет страни по света, може да заразява отново хора, които вече са преболедували инфекцията, съобщи Ройтерс.
Това е установило проучване на появата и разпространението на разновидността на новия коронавирус в гр.Манаус в амазонската джунгла. Вариантът, известен като P.1, съдържа "уникална комбинация от мутации" и много бързо се е превърнал в доминираща разновидност в района, смятат учени от университета на Сао Пауло, Бразилия и от университета Оксфорд, Великобритания, провели изследването, предаде БТА. 
От сто души в Манаус, преболедували и възстановили се от инфекцията, "между 25 и 61 от тях вероятно са се заразили отново с Р.1", каза Нуно Фария, вирусолог в Импириъл колидж Лондон, един от ръководителите на изследването, което все още не е получило независима оценка.
Според учените вариантът P.1 е от 1,4 до 2,2 пъти по-силно заразен от първоначалната форма на коронавируса.
Нуно Фария каза пред журналисти, че е твърде рано да се каже дали способността на този вариант да заобикаля имунитета от прекараното заболяване означава, че капацитетът на ваксините срещу него ще е намален.
"Няма категорични доказателства досега, че съществуващите ваксини няма да действат срещу Р.1", каза Фария. "Смятам, че ваксините поне ще ни предпазват от болестта, а вероятно и от заразяване", каза той.
Според авторите на изследването вариантът P.1 най-вероятно се е появил в Манаус в началото на ноември миналата година. Първата инфекция е регистрирана на 6 декември, каза Фария. "Наблюдавахме колко бързо след това Р.1 се налага над останалите варианти и как делът на разпространението му расте от нула до 87 на сто за около осем седмици", добави той.
03.03.2021, 13:50 часа
478 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha