С общоградско тържество и „Пробуждане с хоро“ в Мездра почетоха Деня на Свободата /снимки/

С общоградско тържество и „Пробуждане с хоро“ в Мездра почетоха Деня на Свободата /снимки/ С общоградско тържество множество жители и гости на Мездра отбелязаха 143-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго, съобщиха от местната администрация.
В утрото на 3 март градският площад беше огласен от патриотични възрожденски песни, а млади опълченци, командвани от художника Евгени Кучков, застанаха на почетен караул пред пилоните.
Под звуците на „Мила Родино“ кметът Иван Аспарухов и мажоретки издигнаха националния трибагреник, знамето на общината и флага на Европейския съюз.
„Какво представляват нашите усилия днес пред усилията на всички онези знайни и незнайни герои, които положиха костите си за Свободата на България?, попита риторично в словото си Аспарухов. И каква нация сме, когато извоюваме своята свобода? Когато употребяваме цялата си енергия, за да бъдем отново едни срещу други…
Тези хора, които отдадоха живота си за Свободата, заслужават нашето уважение. И затова нека отдадем почит на всички български опълченци, на всички руски, беларуски, украински, румънски, полски и финландски воини - на всички онези, които се жертваха за освобождението на Отечеството ни от османско робство.
Нека да уважим и поколенията, които пренесоха през годините. спомена за това славно историческо събитие. Нека предадем тази традиция на нашите деца, за да помнят винаги тази велика дата и тази огромна саможертва.
Нека идеалът на нашите предци за свободна и просперираща България все повече да ни обединява. Защото трябва да бъдем единни в семейството си, трябва да бъдем единни в нашия град, в нашата община - трябва да бъдем единни в цялата ни Родина. Единни за свободна и просперираща България! Честит празник!“
За празничното настроение допринесоха възпитаниците на Център за подкрепа за личностно развитие - Вокална група „Детски свят” с ръководител Анета Петкова, която изпълни песните „Моята Родина“ и „Българийо, обичам те!”, младите рецитатори от група  „Приказен свят” с ръководител Валентина Цекова, които разказаха „Приказка за България“ и мажоретният състав с ръководител Христина Стоянова, който представи за финал „Тържествен марш“.
Накрая присъстващите се отправиха към паметника на загиналите във войните, където бяха поднесени венци и цветя на признателност.
Акцент в тазгодишното честване на Деня на свободата в Мездра беше общобългарската инициатива „Пробуждане с хоро“, организирана за шеста поредна година у нас и в чужбина от Сдружение „Азбукари“ и гражданска платформа „Единение „Българи за България“, в която се включи и Народно читалище „Просвета 1925“.
В разгара на ХІХ Републикански шосеен пробег „З март” на площада се извиха кръшни танци и народни хора, вoдени от танцьорите от Ансамбъл „Мездра“ и Танцов клуб „Хорце, винце и още нещо…“ с ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов.
 
04.03.2021, 11:44 часа
1114 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha