Отделението по неврология във видинската болница заработи отново

Отделението по неврология във видинската болница заработи отново От днес се възстановява приемът на пациенти в Отделението по неврология, съобщи директорът на видинската болница "Света Петка" д-р Ивета Найденова.
"Това стана факт с назначаването на специалисти невролози в отделението, благодарение на което покрихме изискванията на Здравната каса. Дава се възможност да работим по всички клинични пътеки по неврология, по които е работено и по-рано. Новост е, че най-младият колега в екипа на отделението, който е нов, ще изпълнява нова дейност - тромболитично лечение на мозъчните инсулти, с което при подходящи пациенти ще бъде много ефективно - ще се постига в пълно или в голям обем възстановяване".
В лекарския състав на отделението ще работят и лекари с други специалности, които са пряко свързани с неврологията, обясни д-р Найденова.
"Ще има лекар със специалност анестезиология и реанимация, лекар със специалност психиатрия и лекар със специалност инфекциозни болести. Това са сфери в медицината, които са тясно свързани помежду си с неврологията. Надявам се, че такъв състав на лекарите ще даде възможност максимално бързо да се назначава лечението - най-правилното и най-адекватното за тях. Благодаря и на сестрите, които като ръководство поканихме да се върнат в отделението. Всички започват работа с много голямо желание. Отделението ще се завежда от д-р Ангел Благоев. Млад колега, който е работил в "Св. Анна", специализирал е там, специализирам е в ИСУЛ, работил е в ломската болница. Тази дейност, която той започва, ще се изпълнява само в нашата болница. В болниците, които досега приемаха нашите пациенти, няма да се работи".
Днес се навършва и половин година от стъпването на изпълнителния директор на лечебното заведение в длъжност. Д-р Найденова призовава за спазване на дисциплина и ваксинация.
"За периода от септември до момента първото, което направихме, е едно малко повишение на заплатите на персонала. Смятам да достигнем другите лечебни заведения напред във времето. На лекарите увеличението е с 12 %, а на сестрите с 20 %, т.е около 250 лева за лекарите и 285 лева за сестрите. Показателно е, че през август лекарите бяха 80, а сега са 84. Сестрите бяха 168, сега за 179. Няма напускане на персонал. Преминахме през нещо ужасно тежко - втората вълна на COVID-19. Нашата структура по инфекциозни болести, тъй като ние нямаме такова отделение, пое 400 пациента. Апелирам нашите съграждани да бъдат дисциплинирани, за да не се повтаря това нещо. Ваксинирането е единствената защита в този момент, която може да ни отдалечи от такива страшни ситуации".
В Сектора по инвазивната каридология в болницата във Видин се поставят и кардиостимулатори, каза д-р Найденова.
"Дейността вече се развива. За момента има поставени няколко временни пейсмейкъра. Във втората половина на март вече ще бъдат поставени и постоянни. Планувани са датите, колегите са набрали необходимия брой пациенти за първата им работа".
Отхлабването на мерките не означава, че коронавирусът все още не е активен, каза заместник директорът на видинската болница д-р Борислав Милчев.
"За тази година натрупахме огромен опит. В COVID-19 структурата работим с всичко, което е познато по света за лечение. Всичко, което могат да предложат в национален мащаб лечебните заведения, го предлагаме и ние. Отървахме се от голяма опасност. Това, което се случи през ноември и декември, беше близо до катастрофа. Лекарският и сестринският състав бяхме на позиция да започнем да надхвърляме по сто новоприети на ден. Това, че има отхлабване на мерките, не значи че вирусът е приключил. Нека бъдем разумни. Една от най-сигурните стъпки е имунизацията. Аз съм имунизиран, но виждате моята маска, която е на ръката. Аз съм длъжен да спазвам мерките, не само заради себе си, но заради околните".
Финансовото състояние на видинската болница е стабилно, допълни д-р Милчев.
"Когато започнахме процеса на управлението, изключвам 19 хиляди лева, които имаше в касата, имаше огромно количество дългове. Стабилизира се лечебното заведение, изчистиха се по-голямата част от исканията на кредиторите. Нямаме просрочие, имаме резерв, който е кредитна линия, която се обслужва редовно. Министерството дари 5 нови апарата за хемодиализа и пари за ремонт на отделението. Това са средства, с които закупихме генераторни станции за двете крила на болницата. Извършихме ремонтни дейности в старата инфекция, в Сектора COVID, в новото крило. 400 хиляди лева болницата е получила дарение. За всяка една стотинка имаме документ. Всичко е вложено в подготовка, поддръжка и преоборудване", каза д-р Милчев.
05.03.2021, 16:32 часа
2570 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha