Първи случаи на COVID-19 в две френски отвъдморски територии

Първи случаи на COVID-19 в две френски отвъдморски територии Девет първи случая на COVID-19 бяха установени днес в Нова Каледония, където веднага бе обявена строга двуседмична карантина. Френската отвъдморска територия в Южния Тихи океан досега бе сред малкото кътчета на планетата, свободни от коронавируса. Тези случаи бяха открити при разследване по повод първия местен случай, регистриран предния ден на архипелага Уолис и Футуна, друга френска територия, разположена на 2200 км в източна посока.
В двете територии до момента нямаше заразени с вируса, по-специално поради задължителната двуседмична изолация за всички пристигащи там в реквизирани за целта хотели. Откривани бяха само вносни случаи.  Санитарна спогодба между двете територии предвижда пътуващите да се движат свободно. На този етап от разследването в момента властите не знаят как вирусът е проникнал на Уолис и Футуна.
По първоначални данни пациентът, изследван на Уолис и Футуна, е развил симптоми в средата на февруари и може да се е заразил там в края на януари или след това, заяви пред журналисти Тиери Санта, шеф на изпълнителната власт в Нова Каледония. Този болен, работил в ръководството на местен колеж, е в тежко състояние и може да е преместен в болница в Нумеа, главния град на Нова Каледония, съобщиха няколко източника.
Пациентът е излязъл от карантина преди седмици, след като е дал отрицателен тест за вируса, после е отишъл на лекар заради симптомите и е дал положителна проба - което ще рече, че вирусът циркулира из острова, заяви Ерве Жонатан, държавният върховен администратор на Уолис и Футуна. Властите на Нова Каледония отправиха молба към всички пристигнали от Уолис и Футуна да се подложат на самоизолация и да се регистрират на телефона на спешната медицинска помощ.
Мерките за сигурност във връзка със случая ще бъдат представени подробно в понеделник, но властите вече разкриха, че всички учебни заведения ще бъдат затворени, а дейностите, които не са необходими - забранени. Вече са ваксинирани с първа доза 5210 местни жители, а 1603 - и с втора. Тиери Санта се ангажира "да ускори кампанията".
Според проучване от 2020 г. над 70 на сто от общо към 11 000 жители на Уолис и Футуна страдат от затлъстяване, рекорден е и броят на хората с диабет, поради което населението е особено уязвимо към коронавируса.
 
07.03.2021, 16:13 часа
721 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha