Пак осъдиха на 18 г. затвор акушерката Eмилия Ковачева, пребила бебе в столична болница

Пак осъдиха на 18 г. затвор акушерката Eмилия Ковачева, пребила бебе в столична болница След връщането от ВКС, делото срещу акушерката Емилия Ковачева пак приключи в САС. С решението си апелативните съдии (председател Стефан Илиев, членове Иванка Шкодрова и Калинка Георгиева) потвърждават изцяло присъдата на СГС от 2017 г. – 18 години затвор и обезщетение от 400 000 лева за родителите на пострадалото бебе.
Решението на САС подлежи на обжалване и протест пред ВКС.
Ковачева бе обвинена в опит за убийство на новородено по време на дежурство в родилното отделение. Престъплението бе извършено на 18 април 2015 година.
След нанесените множество удари, 4-дневната тогава Никол беше с тежка черепно-мозъчна травма и лекарите се бориха за живота й седмици наред. Тя успя да се възстанови. Въпреки това момичето ще остане под наблюдение цял живот.
До последно Ковачева отричаше да е нападала бебето. Пред съда тя обясняваше, че в нощта на побоя е имала 24-часово дежурство. По думите й в болницата, където е работила, е било много натоварено.
В обвинението няма житейска логика, изтъкна тогава адвокатът на акушерката и по думите му, експертизите били опорочени.
През 2017 г. Емилия Ковачева остана под домашен арест до началото на делото на следваща инстанция, а през юли 2016 г. тя излезе на свобода под парична гаранция от 1500 лв.
18 години затвор няма как да бъдат достатъчно наказание за акушерката, пребила новородено бебе. В това са напълно убедени родителите на малката Никол, които преди години разказаха как продължава животът им след ужасяващото нападение. В студиото беше и самата Никол – днес едно съвсем нормално и любопитно момиченце.
„Нещата бяха много тежки, особено първите 10 дни, през които не се знаеше дали Никол ще оцелее. Късмет беше, че беше много малка, възрастен при тези тежки травми няма как да оцелее. Това, което я спаси, беше, че е новородена, както и волята й за живот”, каза баща й Румен Димитров.
08.03.2021, 16:29 часа
351 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha