Най-честите митове за захарта

Най-честите митове за захарта С годините захарта си е проправила път в цялото ни ежедневие и вече се открива в почти всички храни. Интересен факт е, че в края на януари има цяла седмица отделена за нея. Какво е захарта? Тя е карбохидрат – вещество изградено от въглерод, водород и кислород, елементи, от които са изградени и нишестето, целулозата и скорбялата. Простите захари, още наречени монозахариди, са фруктоза и глюкоза. Бялата кристална захар е дизахарид, изграден от двата монозахарида. Напоследък се говори много за вредите, които причинява захарта. Представяме ви 6 твърдения, които обаче не са напълно верни.

1. Захарта причинява зависимост
Много експерти пишат за способности на захарта да пристрастява. Масово наблюденията са направени върху животни. Такова е и направеното проучване през 2017 г., което твърди, че добавените захари причиняват ефекти, наподобяващи наркотичните зависимости – продължителна консумация, нужда от прием, толеранс, „абстиненция“ и др. Дори и авторите обаче обясняват, че е трудно наблюденията да се преведат за хора, тъй като рядко се случва човек да употребява изолирана захар. Други изследователи от Imperial College, Лондон твърдят, че все още не са намерени доказателства, че захарта пристрастява, въпреки, че създава удоволствие, асоциирано с чувство за възнаграждение. Въпреки, че учените все още не я приемат за "наркотично вещество", не трябва да се прекалява с консумацията.

2. Захарта прави децата хиперактивни
Това е един от най-широко разпространените митове за захарта. Въпреки това, все още липсват доказателства. Всъщност, проучване проведено през 1995 г., обединяващо други 16 изследвания, показва, че захарта не повлиява поведението или когнитивната функция на децата.

3. Захарта причинява диабет
Твърдението често е базирано на връзката на захарта и промяната в кръвната захар.
Въпреки това, захарта не причинява диабет директно. Един от рисковете фактори за диабет е наднорменото тегло. Консумацията на големи количества захар се асоциира с повишаване на телесното тегло, а именно това повишава и риска от диабет тип 2. Връзката между двете обаче не е директна. Рисковете за диабет тип 1 са съвсем различни и не са обвързани с хранителните навици.

4. Плодовете имат захар и трябва да се избягват при прилагане на диета
Да, плодовете съдържат захар (фруктоза) и това придава и сладкия, приятен вкус. Но захарта не е единственото, което те съдържат. Плодовете съдържат голямо количество минерали, витамини и фибри – все неща, изключително важни за диетата и здравето. Доказано е, че приемът на плодове подобрява здравето и намалява смъртността. Известна фраза е: "Една ябълка на ден, пази доктора от мен". Премахването на плодовете от диетата би било грешка.

5. Трябва да премахнем захарта от диетата си
Именно заради твърдението, че захарта е вредна, много хора се стремят да я премахнат изцяло от начина си на хранене. Това не е напълно нужно. Много полезни храни, както плодовете, съдържат захар и подобряват здравето. Като с всяко нещо, балансът е ключът към щастието. Прекомерната ѝ употреба, със сигурност, е вредна, но в нормални количества няма да навреди.

6. Захарта причинява рак
Твърдението наподобява това за диабета. Отново връзката не е директна. Захарта може да доведе до напълняване, а наднорменото тегло значително повишава риска от развитие на ракови заболявания.
Тя влияе и върху отделянето на някои хормони, което може да бъде предпоставка за онкогенеза. Раковите клетки се делят много бързо и се нуждаят от големи количества въглехидрати, за да получат нужната енергия. Въпреки това, не е доказано, че премахването на захарта от диетата намалява риска. Учените твърдят и, че не помага за справянето с болестта. Въпреки споменатите митове, някои истини са сигурни. Въпреки, че не причинява диабет и рак директно, прекаленият прием на захар със сигурност не е полезен. Балансираният и адекватен прием е в основата на нещата.

 
11.03.2021, 13:09 часа
602 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha