Окончателната присъда на Веселин Марешки се отлага за след изборите

Окончателната присъда на Веселин Марешки се отлага за след изборите Окончателната присъда на лидера на "Воля" Веселин Марешки се отлага за след изборите. Процесът за за изнудване бе насрочен във Върховния касационен съд за 17 март. По молба на защитата на бизнесмена-политик обаче е отложено за след изборите. Новата му дата е 23 април, се вижда в електронното деловодство на върховния съд.
"Разглеждането на делото пред касационния съд в хода на предизборната кампания би могло да попречи на Марешки да участва активно в нея и да окаже влияние върху изборния резултат", мотивира се ВКС защо отсрочва процеса.
Марешки първо бе оправдан от окръжния съд, а после признат за виновен от апелативния и осъден на 4 години затвор. Той получи наказание под минимума от 5 години, предвиден от Наказателния кодекс за изнудването, за което е обвинен, тъй като е минало прекалено дълго време от деянието до присъдата. Това записа в мотивите за решението си Апелативният съд във Варна. В тях пише още, че за Марешки са събрани "противоречиви характеристични данни" - безспорно, той е известна личност. Сред част от обществото се ползва с добро име и авторитет, но сред други е известен като човек, от когото може да се очаква всичко, с връзки в криминалните среди и с чувството, "че всичко може да му се размине".
Мотивите на апелативните магистрати бяха обявени през ноември м.г. Още тогава пътят на казуса към последната инстанция беше отворен. 3 месеца обаче не стигнаха на документите да пропътуват от Варна до София. Апелативният съд във Варна обясни, че забавянето е "поради затрудненото заради пандемията връчване на съдебни книжа в София". Ако нямаше такова забавяне, реално делото можеше да е вече разгледано и върховните съдии да се са произнесли. Т.е. още преди изборите щеше да е ясна окончателната присъда на Марешки.
Първата инстанция оправда политика, но апелативните магистрати отмениха частично оправдателната присъда срещу него и подсъдимата с него Красимира Колева. Освен да лежи 4 години в затвора при общ режим, съдът реши, че Марешки трябва да плати и 8000 лв. глоба. Колева бе осъдена на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и 6000 лв. глоба.
Двамата са признати за виновни, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща всеки месец 10 000 лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. "Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество", прие съдът.

Предистория
До делото се стигна след инцидент през есента на 2014 г. Тогава Марешки влезе в конфликт с Миланов, като поискал да му плаща наем за заведението, въпреки че наемателят имал договор с Тони Димитров. Димитров е бивш съпруг на Колева. Тя потърсила помощ от Марешки, защото претендира, че имотът е неин и иска тя да получава наем от него, а не бившият й съпруг.
Марешки бил собственик на земя пред заведението и също искал наем, а след като Миланов отказал да му плаща, той спрял тока. Миланов се обърнал за помощ към общинаря Костадин Костадинов, който отишъл на място. Марешки снимал с телефона си Костадинов, който решил да направи същото, но лидерът на "Воля" се приближил и пред полицаи го ударил с юмрук в лицето.
Срещу Марешки има и дело за изнудване със заплахи на конкуренти в аптекарския бизнес. Според прокуратурата той е заплашвал седем собственици на аптеки с увреждане на имущество и тенденциозни проверки, ако не му прехвърлят дяловете си или не прекратят бизнеса си.
11.03.2021, 16:29 часа
1679 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha