Пет европейски държави искат по-скоро в ЕС да се обсъди разпределението на ваксините

Пет европейски държави искат по-скоро в ЕС да се обсъди разпределението на ваксините Австрия, Чехия, Словения, България и Латвия призоваха лидерите на страните от ЕС възможно най-скоро да обсъдят огромните различия в разпределението на ваксините срещу коронавирус в блока, съобщават Франс прес и ДПА, позовавйки се на публикувано днес писмо.
В петък австрийският канцлер Себастиан Курц обвини някои държави от ЕС, без да ги назовава, че задкулисно са договаряли получаването на повече ваксини, отколкото би им се падало според числеността на населението и това е довело до несправедливо разпределение на ваксините между държавите от блока.
Високопоставен представител на ЕС, който потвърди получаването на писмото на петте държави, спомена предстоящото заседание на Европейски съвет на 25 и 26 март като възможно място за подобно обсъждане и заяви, че "координацията в борбата срещу пандемията е първа точка от дневния ред".
"Преди всяко заседание на Европейския съвет получаваме писма, на които отговаряме", допълни той. Петте държави са изпратили писмото си на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.
Лидерите на петте държави заявяват, че "доставките на ваксини от фармацевтични компании до отделни държави-членки на ЕС трябва да се извършват на равноправна основа".
13.03.2021, 15:56 часа
619 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha