Иван Гешев: Галиче е второто най-опасно село в България

Иван Гешев: Галиче е второто най-опасно село в България През ден варненското село Синдел присъства в криминалната хроника, само преди седмица там местни жители пребиха двойка полицаи. Това е най-опасното и проблемно населено място в България заедно с врачанското Галиче, а оценката е на самия главен прокурор Иван Гешев. В селото живеят над 100 бивши затворници, а престъпността е ежедневие.
За намаляването на престъпленията не помогнаха редицата полицейски акции през последната година. Само през миналата седмица цигански кланове нападнаха и раниха двама полицаи, отзовали се на сигнал, а четирима работници бяха пребити от ромска тълпа. "Живеем в апокалипсис", казва кметът Пламен Лазаров. 
Хората с адресна регистрация в Синдел са 1600. Реално в селото живеят постоянно около 600 души, а останалите са гастарбайтери в Германия, Испания и Нидерландия. 
„90 % от населението е циганско. Като казвам цигани, не слагам всички под един знаменател. Има хора, които са много съвестни и също страдат. Но има няколко клана, които са напълно изоставени – няма никаква превенция, не им се обръща внимание и правят каквото си искат. Това е натрупано с годините и се чувстват безнаказани. Над 100 души в селото са бивши затворници, като почти всеки е минал през затвора. Те са по-културивирани и имат някакъв респект. Проблемът в момента са младото поколение, което е изтървано още в училище. Тук има някакъв мит, че законите за тях са по-различни от тези за българите, защото са малцинство.
Един българин могат да го осъдят за провинение по бързата процедура, а на един циганин му се разминава 10 пъти. Имаме човек с 8 висящи дела, който в момента пак е на свобода и пак е обявен за общодържавно издирване. Върне се, направи някоя беля, нещата стигат до прокуратурата, пак го пускат. Много трудно човек с толкова дела можеш да го спреш от нещо. В момента 4 души от селото са в затвора, като единият излежава присъда за опит за убийство. Има 5 човека, които наистина тровят цялото село и от тях страдат цигани и българи. Това са наркомани, които не се спират и са постоянно в белите. Не минава скандал или побой без някой от тях да е замесен”.
Последният голям побой в селото е от миналата седмица, когато 30-40 местни роми пребиват четирима работници, ремонтиращи местната поликлиника. Пострадалите също роми от Игнатиево. 
„Не знам по какви причини единият клан се събра и много здраво наби работниците. Като дойдат чужди в селото, нашите трябва да се покажат. На жп гарата също тече голям ремонт. Работниците заравят кабелите, а нашите ги отравят и ги предават на вторични суровини”.
Най-новата мода в Синдел е да се горят стари автомобили, а желязото да се предава на вторични суровини. 
„В момента желязото е 60 стотинки, купуват коли за 200 лева, палят ги цели, после ги разфасоват и вземат към 500-600 лева”. 
Според кмета Лазаров множеството полицейски акции в Синдел не са дали ефект, а престъпността не е намаляла. 
„Виждал съм как в едната улица полицаите спират коли, а в другата се крадат дърва и се карат коли без номера от неправоспособни шофьори. За тях вече стана ежедневие, защото е обичайно да се виждат полицаи - просто се сменят маршрутите. Според мен няма смисъл от 200 души жандармеристи. По-добре двама души, но да са амбицирани да работят на терен и искат да овладеят тези неща. През годините са минали много квартални полицаи и имам чувството, че само са си прекали службата тук”. 
За една от първите акции срещу битовата престъпност в началото на миналата година в селото пристигна лично главният прокурор Иван Гешев. 
„Първите думи на Гешев бяха, че Синдел и Галиче са най-известните и проблеми села в България. Аз съм му звънял поне пет пъти за помощ. Винаги се е отзовавал и с негова подкрепа нещата се случват много бързо и ефективно”. 
В Синдел престои да бъдат монтирани 10 камери по основните улици и на центъра на селото. Пламен Лазаров се надява да има ефект от видеонаблюдението, тъй като сега никой не иска да свидетелства за престъпления, на които е станал очевидец.  
„Имаме българи, които са се заковали в къщите си и не излизат от тях по никакви случаи и поводи - децата им идват и им носят храна. Живеем в някакъв апокалипсис. Колкото и полицаи да дойдат, все някога заминават и проблемите си тръгват отново. Нямаме ден без извършено престъпление – по едно сериозно има на ден, а две-три е нормално. Местните се страхуват да пускат жалби в полицията, за да не им отмъстят”. 
Славата на Синдел е стигнала чак до Германия, където много местни роми са емигрирали. 
„Бил съм в Германия, като ми видят в личната карта, че съм от Синдел, и почва по-обстойна проверка. Всички съседни села са ревнали от Синдел. Няма нормален човек, който да иска да си купи къща в Синдел. Българин не идва тук да се заселва. Ако се освободи някоя къща, се купува от цигани. Даже има цигански кланове, които се изнасят от селото или пращат децата си на детски градини и училище в Белослав и Девня”, завършва кметът на селото Пламен Лазаров.
16.03.2021, 11:55 часа
1751 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha