РЗИ-Враца алармира: Зачестяват фалшивите сигнали за нарушаване на карантината

РЗИ-Враца алармира: Зачестяват фалшивите сигнали за нарушаване на карантината Регионалната здравна инпсекция във Враца даде изрични указания за поставянето под карантина и сигналите, на които ще дава приоритет за нарушаването им. От там съобщиха, че поради зачестили сигнали за нарушаване на противоепидемичните мерки, постъпващи по телефона, които не съдържат необходимата информация за реално извършване на проверка, а в определен процент от случаите са и неистински, ще разглеждат с предимство писмено подадени сигнали, които са с посочен подадет и с посочени конкретни нарушители. Сигналите се подават на електронен адрес [email protected]. Здравните власти уточниха още, че при положителен резултат на член от семейството или на работното място, контактните лица не трябва да идват в РЗИ, а са длъжни да се самоизолират. При подаден от съответната лаборатория положителен резултат за COVID-19, инспектор от РЗИ – Враца ще се свърже  с пациента, който посочва имената на контактните си лица в семейството, а за тези на работното място се изисква информация от съответния работодател, след което от РЗИ издават предписания за карантина и предписание за противоепидемични мерки.
При необходимост от издаване на болничен лист за периода на карантината, общопрактикуващите лекари имат достъп да системата и могат да видят за какъв период от време да издадат болничния лист.
След изтичане на карантината, всеки който желае може да получи предписанието на хартиен носител на първия етаж в сградата на РЗИ – Враца.
За завръщащите се от чужбина лица, които влизат в страната без направен PCR тест и са поставени под карантина на съответния граничен пункт: за да се отмени карантината трябва да се вземе материал за  PCR в рамките на 24 часа от завръщането на територията на България. Отрицателния резултат от теста и заявление за отмяна на карантината се изпраща на РЗИ, издало предписанието за карантина, а не по местоживеене. Предписанието е административен акт, който може да бъде отменен само от администрацията, която го е издала, допълват още от здравната инспекция.
23.03.2021, 13:38 часа
1303 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha