В неделя в 3 сутринта местим стрелките с час напред

В неделя в 3 сутринта местим стрелките с час напред На 28 март в 3 часа се въвежда лятно часово време. Тогава часовниците се преместват с 1 час напред, напомнят от Българския институт по метрология.
През 2018 г. тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че над 80% от европейците са поискали смяната на времето да бъде премахната. Европейският парламент гласува през 2019 г. да се откаже изцяло от промените на часовото време два пъти годишно. Но правителствата на държавите-членки още не са се договорили кое часово време да бъде въведено - зимното или лятното.
Основната причина за забавянето е пандемията, като влияние има и Брекзит. След гласуването в Европейския парламент промяната трябваше да бъде приложена след споразумение в Европейския съвет - ръководният орган на ЕС, който се състои от министър-председателите на всяка държава. След това Съветът прехвърли въпроса на Европейската комисия - изпълнителната власт на ЕС, като каза, че не може да прокара промяната, докато няма оценка на въздействието.
И решение все още няма, тъй като европейските правителства, както и целият свят в момента имат по-големи проблеми с пандемията от коронавирус.
Брекзит допълнително усложни картината. Обединеното кралство вече не е член на съюза и няма планове да се откаже от лятното часово време в своите граници. Ако Ирландия обаче следва останалата част от ЕС и изостави лятното часово време, това ще доведе до две различни часови зони на острова за половин година.
Междувременно много страни на Стария континент, сред които Турция, Русия и Беларус, вече се отказаха от смяната на времето.
26.03.2021, 12:29 часа
784 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha